SCOP: Solidaritate în Comunitate = Oameni mai Puternici

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

SCOP este un program de educatie civica adresat adolescentilor cu varstele cuprinse intre 14 si 16 ani din comunitati urbane mici (sub 30.000 de locuitori) din judetele Buzau, Calarasi, Dambovita, Giurgiu si Teleorman. Proiectul isi propune ca tinerii sa fie mai implicati in propria comunitate, constienti de rolul lor in schimbarea in bine a comunitatii, de drepturile lor ca cetateni si cu o capacitate sporita de a utiliza critic produsele mass media si de a cunoaste si folosi resursele comunitare locale.

Proiectul “SCOP: Solidaritate în Comunitate = Oameni mai Puternici” este implementat de CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate in parteneriat cu Asociatia de Ajutor Amurtel, in perioada mai 2021 – mai 2023.

De ce sa te alaturi SCOP?

Construim impreuna clase, scoli si comunitati solidare. In toate mediile in care am lucrat de-a lungul celor aproape 20 de ani de experienta in programe educationale si sociale, am (re)descoperit ca Solidaritatea in Comunitate = Oameni mai Puternici. Clasele unite, scolile in care profesorii functioneaza ca o echipa si in care toti copiii simt ca pot apartine contribuie la mediul propice pentru invatare si achizitie de abilitati pe termen lung.

Contribuim la clase, scoli si comunitati adaptabile si reziliente. Contexul ultimului an a implicat schimbari de neimaginat anterior pentru scoli, elevi si cadre didactice. Conform Informarii Natiunilor Unite cu privire la Educatie, din august 2020, ”pandemia COVID-19 a creat cea mai mare perturbare a sistemelor educationale din istorie, afectand aproape 1.6 miliarde de elevi, din peste 190 de tari de pe toate continentele. Inchiderea scolilor si a altor spatii de invatare a avut impact la nivelul a 94% din intreaga populatie scolara”. 

Oferim adolescentilor oportunitati de a deveni implicati civic si de a exersa drepturi cetatenesti. Multi dintre adolescentii din Romania isi cunosc in foarte mica masura drepturile, fiind astfel mai expusi discriminarii si excluziunii; nu au studiat niciodata sau au studiat insuficient la scoala aspecte legate de drepturi cetatenesti, nici nu s-au implicat direct, activ in initiative comunitare. 

Crestem abilitatile profesorilor de a sustine programe complexe de educatie civica. Studiile indica faptul ca educatia civica nu e predata sau e predata necorespunzator la liceu, desi este esentiala pentru responsabilizare, respect, empatie, gandire critica, cunoasterea si monitorizarea respectarii drepturilor. Abordarea practica in predarea educatiei civice la liceu este absenta, programa ramanand rigida si teoretica.

Ce ne propunem sa obtinem cu SCOP?

In cadrul proiectului “SCOP” adolescentii din comunitati urbane mici din judetele Buzau, Calarasi, Dambovita, Giurgiu si Teleorman vor experimenta responsabilitatea civica prin activitati educationale pe tema educatiei civice, drepturile omului si media literacy, in cadrul a 480 de ore de dirigentie, pe parcursul a 8 luni de proiect. Orele vor fi sustinute de profesorii-diriginti care au parcurs programul de formare in cadrul proiectului. De asemenea, elevii vor fi sustinuti sa se implice in actiuni civice si de voluntariat, dar si in evenimente interactive comunitare pe o durata de 4 luni de proiect. Pentru a facilita acest proces, vom crea un program de formare in educatie civica, drepturile omului si media literacy adresat elevilor celor 10 scoli implicate in proiect si pentru 20 de profesori –diriginti care vor putea dobandi cunostinte si abilitati de aplicare a programului in cadrul orelor de educatie civica. 

Proiectul in cifre

10 licee partenere, din comunitati urbane mici din judetele Buzau, Calarasi, Dambovita, Giurgiu si Teleorman

400 de elevi  implicati in ateliere interactive pentru analiza nevoilor comunitatii

60 de profesori angajati in focus-grupuri pentru analiza nevoilor comunitatii (directori, diriginti, consilieri scolari)

20 de profesori diriginti formati pe baza instrumentului educativ pe tema educatiei civice si drepturilor omului creat in proiect si sustinerea acestora sa aplice programul cu elevii in orele de dirigentie 

400 de elevi beneficiari a 16 ore de educatie civica si drepturile omului sustinute de profesorii pregatiti

200 de elevi (din cei 400) implicati in activitatile de participare comunitara (actiuni si voluntariat in comunitate)

Cum aplici pentru SCOP?

Conditii de participare:

  • Reprezinti un liceu dintr-o comunitate urbana mica (sub 30.000 de locuitori), situat intr-unul dintre judetele Buzau, Calarasi, Dambovita, Giurgiu sau Teleorman
  • Iti doresti ca elevii din scoala ta sa fie mai implicati in propria comunitate, constienti de drepturile lor ca cetateni si de rolul lor in schimbarea in bine a comunitatii

Pentru a va inscrie scoala in program, va rugam sa completati formularul de inscriere si sa il trimiteti la adresa aolteanu@cpe.ro pana cel mai tarziu VINERI, 18 IUNIE 2021. Rezultatele finale ale selectiei vor fi comunicate fiecarei scoli aplicante pana la sfarsitul lunii iunie.

Important!

Participarea la toate activitatile proiectului este gratuita atat pentru adolescentii implicati, cat si pentru scolile partenere (acestea vor sustine proiectul prin asigurarea organizarii activitatilor proiectului – participarea profesorilor-diriginti, selectarea adolescentilor si a profesorilor pentru toate activitatile, comunicarea cu acestia, invitarea lor la activitaile proiectului, asigurarea spatiului pentru desfasurarea unor activitati, etc). 

Pentru a completa formularul de inscriere, acceseaza urmatorul link.

Asteptam inscrierile!

Proiectul este derulat de CPE- Centrul Parteneriat pentru Egalitate in parteneriat cu Asociatia de Ajutor Amurtel si beneficiaza de o  finantare in valoare de 99985 euro, prin programul Active Citizens Fund Romania, finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE  2014-2021. Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Granturilor SEE si Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe  informatii accesati www.eeagrants.org. Informatii despre Active Citizens Fund Romania sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro