Completați datele dvs. de contact în formularul aferent evenimentului la care doriți să participați:
Brașov: 10 decembrie, ora 19:00
București: 14 decembrie, ora 19:00
Universitatea Națională de Muzică București, str. Ştirbei Vodă 33, Sala OPERA
SCHIMB DE COLINDE ROMÂNEȘTI ȘI UCRAINENE:
A doua ediție anuală a unui eveniment festiv gratuit de sărbători
care celebrează unitatea în diversitate, tradițiile și solidaritatea
Anul trecut, în preajma sărbătorilor de iarnă, o sută de ucraineni și români și-au unit vocile în sărbătoare și solidaritate la Universitatea Națională de Muzică București. Experiența a fost profund emoționantă pentru toți cei implicați și a creat un moment strălucitor de căldură, unitate și lumină în contrast cu umbra întunecată a războiului. Anul acesta, evenimentul s-a extins și va avea loc atât la Brașov, cât și la București, unind 400 de voci pentru a crea aceeași atmosferă luminoasă și festivă de sărbători.
La Brașov, evenimentul se va desfășura pe 10 decembrie, ora 19:00, la Filarmonica Brașov, iar la București, va avea loc pe 14 decembrie, ora 19:00, la Universitatea Națională de Muzică București, Sala Opera.
Evenimentul face parte din proiectul „Mai Puternici Împreună” al Asociației de Ajutor AMURTEL România, finanțat de CARE-SERA-FONPC și în parteneriat cu Artexim, Filarmonica Brașov și Universitatea Națională de Muzică București. Scopul proiectului este să faciliteze integrarea refugiaților ucraineni în societatea românească.
Este mai relevant ca niciodată să consolidăm legăturile sănătoase de respect reciproc pentru similitudinile și diversitatea culturală pe care frații și surorile noastre ucrainene le aduc cu ei pentru a îmbogăți societatea românească. Ei devin deja o fațetă pe termen mai lung a propriei noastre comunități multietnice, în timp ce războiul continuă fără să se întrevadă un sfârșit.
Anul trecut, un ucrainean a spus, în timp ce mulțumea echipei cu ochii plini de lacrimi:
„Acest lucru a fost atât de important pentru noi, ucrainenii, deoarece ne simțim triști să fim atât de departe de casă, mai ales de sărbători, dar aici ne-ați făcut să ne simțim bineveniți și ne-ați oferit șansa de a ne simți ca acasă, împărtășind tradițiile noastre cu ale voastre.”
Profesorul și jurnalistul Bogdan Oprea a comentat:
„Câte zece colinde românești și zece ucrainene pe care le-am cântat împreună cu interpreții de pe scenă grație caietului primit de toți participanții care conținea transliterația fiecărei colinde, alături de traducerea acestora în cealaltă limbă, pentru a ne ajuta să înțelegem și mesajul. Și, cred, asta a făcut ca, unindu-ne vocile, la început, timid, într-o limbă atât de străină altminteri, mai apoi, să ne simțim atât de apropiați. Și nu doar cu cei din sală, ci, poate, mai ales, cu cei care, mai puțin norocoși ca noi, își pregătesc Crăciunul în singurătate, puținătate materială sau chiar în doliu și război.
Și ca și când toate acestea nu ar fi fost suficiente, seara a avut în plus o forță spirituală aparte pentru că, deși, ai zice, a fost închinată unei sărbători creștine, a vorbit, de fapt, într-un limbaj universal, despre iubire, despre ce ne unește ca oameni și despre frumusețea umanității și a solidarității.”
Evenimentul este unul non-formal, prietenos și potrivit pentru familii, iar intrarea este liberă datorită sprijinului financiar generos al CARE-SERA-FONPC și spațiilor oferite de Filarmonica Brașov și Universitatea Națională de Muzică București. Locurile sunt limitate, de aceea intrarea se va face în baza rezervării în avans prin completarea formularului aferent fiecărui eveniment:
Brașov: 10 decembrie, ora 19:00
București: 14 decembrie, ora 19:00
Universitatea Națională de Muzică București, str. Ştirbei Vodă 33, Sala OPERA
Atunci când se unesc mai multe voci care cântă la unison, se creează un sentiment puternic de unitate, bucurie și fraternitate. Colindatul este una dintre tradițiile preferate de Crăciun atât pentru români, cât și pentru ucraineni. Se vor cânta colinde tradiționale cu urări de bine, de prosperitate și un an nou fericit, iar asta ne leagă de moștenirea noastră culturală străveche și ne oferă sentimentul de sărbătoare mult așteptat.
Bucurați-vă de atmosfera de sărbătoare fiind unul dintre cei 400 de oameni care combină culturi, valori și aprecierea frumuseții pe care unitatea în diversitate o oferă.