Biohrana pentru toti

01.03.2016

Asociatia “Prietenia” lanseaza proiectul “Biohrana Pentru Toti – BPT” Asociaţia “Prietenia”, în parteneriat cu Asociaţia AMURTEL România si Asociaţia Sonnhalde Gempen, Elvetia anunţă debutul proiectului social de agricultură ecologică ”Biohrană pentru toţi – BPT”. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, contribuția elvețiană fiind de 74,444.00 CHF, reprezentând 88,16% din valoarea totală a proiectului. Acesta va fi implementat pe parcursul a 12 luni, din februarie 2016 până în ianuarie 2017. Proiectul “Biohrană pentru toţi” are ca obiectiv general crearea unui model integrat de activităţi de incluziune socială a persoanelor vulnerabile (adulți cu dizabilități mentale și tineri care au părăsit centrele de plasament) cu activități de producţie, conservare şi distribuţie a produselor agricole ecologice, într-un cuvânt spus, “biohrană”.

Beneficiarii sociali ai proiectului vor fi implicaţi în activităţi de ergoterapie în mijlocul naturii deoarece grădina şi livada oferă contextul perfect pentru activităţi terapeutice. De asemenea, proiectul va însemna crearea a două locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi, realizând astfel inserția lor pe piața muncii.

Proiectul va crea și un consorţiu de producţie, conservare şi distribuţie a legumelor şi fructelor ecologice certificate, cele două asociații din România unindu-și eforturile astfel încât să-și dezvolte sustenabilitatea financiară a serviciilor sociale oferite. “Biohrana pentru toţi – BPT” reprezintă o continuare a activităţii celor două asociaţii, care îşi acoperă deja o parte din nevoile de hrană ale beneficiarilor de servicii sociale din producţia proprie. Producţia de legume şi fructe ce depășește nevoile interne este comercializată, acoperind astfel o parte din necesarul financiar al serviciilor sociale rezidențiale și ale celor de zi. Pe lângă această extindere de activitate, proiectul inovează şi prin trainingul specific agriculturii ecologice care va fi oferit noilor angajaţi ai asociațiilor de către experţi elveţieni, din partea Asociaţiei Sonnhalde Gempen, Elvetia. Proiectul “Biohrană pentru toţi” va avea un rezultat îmbucurător nu numai pentru persoanele vulnerabile implicate, dar și pentru bucureşteni: creşterea şi diversificarea paletei de legume şi fructe ecologice, proaspete sau deshidratate, produse şi livrate de cele două asociaţii românești. Astfel, bucureștenii vor putea achizitiona legume şi fructe de calitate superioară, la preț de producator. Produsele, proaspăt recoltate sau conservate, vor ajunge din solarii, grădină sau livadă direct în farfuriile consumatorilor, prin servicii de livrare specializate, descrise pe site-ul Asociatiei „Prietenia”: www.prietenia.org

Asociaţia “Prietenia” a luat fiinţă în 1996 ca organizaţie non-guvernamentală, românească, apolitică, fără scop lucrativ, având ca obiect asistarea, susţinerea şi îngrijirea copiilor şi adulţilor cu nevoi speciale și folosind ca metodă de lucru pedagogia curativă şi terapia socială iniţiate de Rudolf Steiner. În anul 2006, având sprijinul asociaţiei elveţiene Sonhalde Gempen, s-a inaugurat în comuna Pantelimon un centru integrat de socioterapie şi agricultură ecologică (grădină şi livadă).

Asociatia Sonnhalde Gempen a fost înfiinţată în anul 1967 de către un psihiatru din Zürich împreună cu părinţi cu copii cu autism. In anul 1971, un pedagog din Suedia a creat un sistem de locuinţe protejate şi o școală pentru copiii cu autism, la Gempen, un mic sat de langa Basel.

Asociaţia Sonnhalde s-a dezvoltat în următorii ani pe mai multe planuri: şcoală profesională (clasele IX-XII), ateliere protejate, zootehnie, agricultură, silvicultură, locuinţe asistate, casă pentru bătrâni etc.

Asociația de Ajutor AMURTEL România” a fost fondată în 1995 de un grup de voluntare locale şi internaţionale. După analizarea nevoilor în România post comunistă, AMURTEL s-a specializat în domeniul educaţiei incluzive pentru copiii cu nevoi speciale, precum şi servicii sociale pentru copiii abandonaţi şi tineret.

swissro-centered-1-rgb

screen-shot-2016-10-05-at-13-02-52