Workshop de Design Avansat de Permacultură

20.06.2014

România, 4 – 9 August 2014

  • Faci un proiect de design pentru teren

  • Înveți să folosești instrumente și strategii avansate

  • Ai ocazia să experimentezi și să-ți pui cunoștințele în practică

Vom începe cu un curs introductiv de Permacultură – 2 și 3 august, București

Acest curs introductiv este esențial pentru participarea la cursul avansat, pentru că asigură accesul la instrumente de care ne vom folosi pe tot parcursul experienței de învățare.

Workshopul de Design Avansat de Permacultură va fi condus de Steve Hart (senior designer experimentat de permacultură din Noua Zeelandă) și Rakesh, care a susținut deja câteva cursuri de design de permacultură în România, înclusiv la ferma AMURTEL, în martie 2013. Jumătate din curs va fi alocat creării unui design profesionist pentru ferma AMURTEL de la Poieni – fermă ce funcționează pe principiile agriculturii susținute de comunitate). În cealaltă jumătate de curs vom dobândi abilități avansate ale designului de permacultură și vom face activități practice.

Abilitățile avansate includ crearea și prezentarea de proiecte profesioniste; înțelegerea și lucrul cu legislația locală, etc. Cursul va oferi posibilitatea celor care au făcut deja un curs, să lucreze cu doi designer profesioniști pe parcursul creării unui proiect real.

Cursul va fi împărțit în următoarele secțiuni:

  • crearea unui proiect profesionist pentru ferma socială Amurtel din Poieni
  • învățarea uneltelor, strategiilor și abilităților avansate de prezentare a unui proiect de permacultură
  • lucrul practic pe terenul fermei Poieni
  • Acesta va fi un workshop deosebit!

Steve Hart are 40 de ani de experiență în design, combinând arhitectura, arhitectura peisagistică și designul urban. Având o abordare vizionară mixată cu practica de teren, Steve are o înțelegere pentru imaginea mai mare și e capabil să sintetizeze cu ușurință elementele care compun întregul. Originar din Noua Zeelandă, Steve înglobează experiența unei multitudini de proiecte din diferite țări și medii. Este un om al oamenilor, conectându-se cu ușurință, natural, cu toată lumea, totul în spiritul rezultatelor colective pozitive. Este un designer pasionat de găsirea soluțiilor organice, conectat la toate nivelurile comunității.

Rakesh este un profesor și designer experimentat de permacultură. Este de asemenea specialist de Forest-Garden, consultant IT, profesor de Yoga și homeopat. Crește mâncare de peste 40 de ani și de 5 ani crează și instruiește despre creșterea și amenajarea terenurilor, despre permacultură, sau despre forest gardening. Rakesh a proiectat și implementat forest-gardens atât pentru grădini private de mici dimensiuni sau grădini pentru școli, cât și pentru ferme, grădini-comunități, grădini naturale comunale. A proiectat și forest-garden-ul ce este parte din ecovillage-ul de 30 de hectare din Croația, unde este coproprietar. Rakesh își dorește de asemenea cu pasiune să împărtășească călătoria sa de autodezvoltare – a învăța cum să-ți faci de unul singur toate lucrurile de care ai nevoie, mai degrabă decât să de bizui că îți vor fi asigurate de sistem. Asta include arhitectura eco (case cu impact scăzut), captarea și stocarea energiei (electricitate, căldură, lumină etc); sisteme de încălzire bazate pe combustibil eficient (încălzitoare și sobe), captarea apei, sisteme de purificare și reciclare, apicultură naturală și așa mai departe. Așa că fiți pregătiți de călătorii inspiraționale ocazionale!

Martina Petru a dezvoltat o carieră în designul ecologic, prornind de la un background de biologie a plantelor și un doctorat în comunitățile de plante și ecologia pădurilor. A fondat ONG-ul internațional Ho Avy, pentru a-și continua astfel munca pe teren, construind comunități sustenabile. Martina recunoaște valorile proiectării de comunități sustenabile prin alimentația de grădină folosită în orice bucătărie din orice cartier, îmbinând astfel aspecte ale filosofiei permaculturii. Este entuziasmată să combine toate nivelurile comunității prin grădinile de alimente, fie că se află în curtea școlii sau că e vorba de un sistem intensiv de largă întindere. Împărtășește din backgroundul rural pe care îl moștenește din zona sa natală – Bohemia sudică a Cehiei.