Voluntar la Ananda Festival of Bliss 2019

 

Nu auzisem de Ananda Festival of Bliss și nici nu mi-aș fi putut imagina un astfel de festival până ce nu am experimentat eu însămi munca depusă pentru a organiza un eveniment atât de special.

Am aflat despre AMURTEL Romania după ce am terminat un semestru de studiu la o universitate canadiană. După ce am petrecut ceva timp în București, orașul, deși curat, nu îmi mai oferea spațiul propice pentru relaxare mentală. Am făcut voluntariat pentru cele patru proiecte de bază pe care Didi Ananda Devapriya le dezvoltă. Gradinta Rasarit, în București; Familia AMURTEL, un centru rezidențial în Pănătău; Gradina Bio AMURTEL, o fermă bio în Pănătău și Izvorul Speranței, un centru de zi din același sat. Lucrând în oraș și adoptând stilul de viață agitat, urban, mi-a fost ușor să mă ocup de noile sarcini. Mi-a plăcut să ajut la grădiniță sau să vizitez copiii din Familia AMURTEL la ei acasă. Când s-a ivit ocazia să particip ca voluntar în proiectul „Making of Ananda Festival 2019” din Portugalia la Ananda Kalyani Master Unit prin programul Erasmus+ de schimb de experiență pentru tineri, am ieșit din atmosfera urbană.

Organizarea festivalului a însemnat multă muncă, dar mulțumită Erasmus+, proiectul a fost finanțat și voluntari nerăbdători din întreaga lume au venit să ajute. Participanți din Malta, Portugalia, Danemarca și Romania au constituit grupurile principale. Eu, o canadiancă, am lucrat alături de oameni din Rusia, Mexic, Brazilia, Argentina, Israel și alte țări, pregătind locația pentru festival.  Am observat rapid că diferențele culturale n-au contat prea mult în felul în care am colaborat împreună. Fiecare dintre noi, indiferent de unde venea, a putut să contribuie cu ceva la proiect.

Amenajarea locației a presupus sarcini zilnice precum muncă la bucătărie, curățarea băilor și a spațiilor pentru masă ca un minimum necesar pentru a acoperi nevoile voluntarilor. Am petrecut timpul și vopsind indicatoare, mutând pietre și plivind buruieni, decorând copaci, curățând crengi, împrăștiind fân și montând corturile pentru eveniment. Munca a fost satisfăcătoare, pentru că a fost intercalată cu ateliere care ne-au ajutat să solidificăm sentimentul de comunitate, care a crescut pe zi ce se apropia festivalul. Cel mai satisfăcător aspect al festivalului a fost să observăm transiția de la dezordine la magie.  Ananda Kalyani este un spațiu uriaș cu sere, un deposit și spații deschise de explorat, dar majoritatea terenului este nefolosit. Am reușit să transformăm un spațiu natural frumos în ceva care să reflecte modul în care am crescut împreună. Am construit un labirint cu pietre și nisip, iar alte pietre mandala albe au fost poziționate pe plajă. Am construit chiar și o bucătărie nouoă pentru eveniment. Toate activitățile în care am participat au făcut o diferență și a fost incredibil de mulțumitor să vedem cum festivalul prinde viață.

Primii au venit terapeuții și artiștii. imediat după, au început să sosească și invitații. Curând, zilele au fost pline de Yoga, ateliere, muzică, educație, kiirtan și meditație. Concertele de seara au menținut energia la cote înalte cu spectacole susținute de Terra Livre, Edgar Valente, Jyoshna with friends, DJ Anirvan și Luiz Gabriel Lopes.

Acum, Când scriu, realizez că nu sunt capabilă să descriu în cuvinte impactul pe care acest festival l-a avut asupra mea. Încă sunt sub influența unei stări de emoție pozitivă, mult după ce festivalul s-a terminat.

Ananda Festival of Bliss este un program sustinut de Erasmus +.