Vistara: Integrarea socială a tinerilor care ies din sistemul de protecție

Mulți dintre copiii crescuți alături de Familia AMURTEL sunt acum adulți. În consecință, și AMURTEL a trebuit să evolueze și să dezvolte strategii pentru a-i asista pe acești tineri adulți în procesul de a deveni persoane bine integrate în societate.

Abilitățile se deprind încă din copilările

Acest proces începe încă din copilărie, prin învățarea abilităților de bază prin participarea la treburi casnice zilnice precum curățenia, gătitul, făcutul cumpărăturilor, munca în grădină. Copiiilor li s-a oferit posibilitatea de a semna contracte pentru diferite joburi care le-au adus un venit suplimentar cu care și-au putut apoi cumpăra diferite lucruri pe care și le doreau. Aceste intervenții simple îi ajută să-și dezvolte treptat simțul responsabilității.

Una dintre lecțiile principale pe care tinerii noștri ne-au ajutat să le înțelegem, este faptul că toate sarcinile destinate integrării în societate, trebuie fragmentate. Mulți dintre tineri sunt îngrijorați – pe bună dreptate – de a părăsirii acest mediu protectiv al centrului și de perspectiva de a deveni independenți, și pot opune astfel rezistență. Ei sunt conștienți că nu au aceeași plasă de siguranță pe care o oferă în mod firesc o familie. În plus, economia României este de așa natură astfel încât mulți dintre tinerii români, chiar și cei cu calificări înalte, rămân neangajați. Costurile de trai sunt mari în comparație cu veniturile pe care le vor avea copiii noștri.

Nevoia de siguranță nu dispare după 18 ani

Înțelegem această nevoie de siguranță, și recunoaștem că cei mai mulți dintre ei vor avea nevoie de sprijinul nostru și după vârsta de 18 ani. Recunoaștem că cei mai mulți tineri pe care îi avem în grijă, din cauza abandonului și a traumelor pe care le-au suferit, vor avea dificultăți în a se adapta la situații noi și la tranziții, și că pur și simplu vor avea nevoie de mai mult timp să reușească.

Suntem conștienți de cât este de important să îi lăsăm să experimenteze lecțiile vieții direct, dar în același timp să le și oferim spații protejate în care să învețe abilități importante de viață. A le spune „Du-te și caută-ți de lucru” nu este suficient.

Avem mai multe exemple de tineri adulți care nu au mai avut nevoie de sprijinul nostru, și care s-au integrat bine – așadar nu toți au nevoie de un extra sprijin. Totuși, în acest sens am dezvoltat pentru ei experiențe de viață și de lucru de tranziție, astfel încât să împartă marele proces al integrării în mași mai mici și mai ușor de realizat. Prin micile succese, ei capătă încredere în ei înșiși și devin mai pregătiți pentru viitor. Cuvântul „vistara” înseamnă să înveți și să crești mereu, depășind toate obstacolele și limitele.

IMG_0193