Ziua Stafetei – Acum Decid Eu

14.12.2013

Cu ocazia Zilei Internaționale  a Drepturilor  Copilului – 20 noiembrie – 12 copii cu vârsta peste 12 ani de la Izvorul Speranței  au participat la un eveniment dedicat copiilor. Evenimentul a avut loc în cadrul unui proiect realizat de Fundația Terre des Hommes desfășurat în perioada 18-20 noiembrie ce avut ca obiectiv principal facilitarea participării copiilor la deciziile importante din viața lor și a comunității în care traiesc.

Copiii participanți au avut privilegiul ca pe parcursul unei zile sa acționeze  autentic în meseria aleasă și să ia decizii în mod real în locul adulților.

Astfel, meseriile de pompier, jandarm, ospătar, cofetar, make-up artist sau doctor au avut ocazia de a-și cunoaște viitorii profesioniști. Fiecare copil a avut un mentor care i-a dezvăluit din tainele meseriei alese. Astfel, copiii au avut posibilitatea să experimenteze, pe parcursul unei zile întregi, responsabilitățile dar și recompensele unei profesiuni. Deși am fost cu toții emoționați de această premiză inedită, copiii s-au descurcat de minune în meseriile alese și ziua s-a încheiat cu succes – copiii s-au eliberat repede de micile stângăcii și emoții și și-au făcut datoria cu responsabilitate și empatie.

Punctul culminant al proiectului a fost ziua de 20 noiembrie, când comandantul ISU Buzău ne-a invitat să participăm cu copiii la un eveniment desfășurat în centrul orașului Buzău. Cu toții am avut parte de simulări ale diferitelor situații în care este nevoie de intervenția lucrătorilor de la Inspectoratul Situațiilor de Urgență. Apoi, domnul comandant ne-a invitat să vizităm sediul ISU. Au fost momente de neuitat, care i-au uimit atât pe copii, cât și pe noi, adulții. Am parcurs traseul din camera de unde se primesc apelurile de urgență, până când mașinile  pornesc spre locul  

unde este localizată urgența. Este o senzație minunată să vezi ce riscuri implică această meserie care are menirea de a avea grijă de noi și de a ne proteja în cazul unui pericol! Copiii au fost impresionați de curajul și devotarea angajaților de la institut, și au fost inspirați să ajute și ei in viitor – pe cât pot – în situații în care pot interveni benefic.

Ultima parte a acestei zile am petrecut-o într-o pizzerie unde ne-am desfătat cu o pizza enormă și un desert pe cinste. Apoi ne-am întors cu trenul, unde din nou toată lumea s-a simțit minunat în atmosfera sărbătorească de călătorie. Am ajuns înapoi acasă târziu în noapte, obosiți, dar cu amintiri și experiențe care ne vor însoți toată viața.

Finantatorul: Terre des Hommes