Adulții și copiii învăță împreună să lucreze cu natura la Școala din Livadă!

București, ianuarie 2023

Continuăm proiectul “Școala din Livadă – lucrăm cu Natura! Este o inițiativă educativă și practică, dedicată ALIMENTAȚIEI SĂNĂTOASE ȘI ACCESIBILE, CARE DEZVOLTĂ LEGĂTURI SOCIALE, implementată de Livada Comunitară Mărțișor în parteneriat cu Amurtel Romania și Auchan RETAIL România. Proiectul se desfășoară din mai 2022 până în octombrie 2023 și implică 100 beneficiari din București și Buzău – copii, părinți, cadre didactice, studenți, voluntari – și este finanțat de Fundația Auchan Franța.

Proiectul face o punte între 2 comunități: Bucureștiul urban (în special comunitatea Livada Comunitară Mărțișor din sectorul 4) și Buzăul rural (în special comunitatea de pe valea Râului Buzău, Poieni – Pănătău). Proiectul îmbină activități practice, educaționale și de transformare la nivel personal, pentru un trai individual armonios, în comunități sustenabile și reziliente.

Grădina Bio Poieni din Buzău

 

 

 

 

 

 

 

 

De asemenea, pe toată durata proiectulului, susținem logistic regenerarea livezii aflată în spațiul muzelui Casa Memorială Tudor Arghezi – Mărțișor din București și ferma de legume Grădina Bio Amurtel Poieni Buzău care hrănește 50 de beneficiari de la casa socială Familia AMURTEL și pe copiii vulnerabili de la Izvorul Speranței Pănătău.

Casa Memorială Tudor Arghezi București – Livada Comunitară Mărțișor:

Această nouă abordare holistică este necesară în contextul provocărilor pe care le traversăm la toate nivelurile: personal, ecologic, educațional, social, economic. Prin proiect, oferim un cadru de învățare plăcut, prin experințe apropiate de natură, regăsite în filosofia permaculturii. Plecăm de la sine ca parte din natură, ne conectăm cu comuniatea de proximitate și rezolvăm activ și cu resurse la îndemână problemele societății: reducem risipa și amprenta de carbon, cunoaștem și onorăm biodiversitata, țesem legături sociale sănătoase și facem tranziția de la consumatori pasivi la cetățeni proactivi care creează abundență, găsesc soluții flexibile și sunt deschiși să învețe pe tot parcursul vieții pentru o viață și o lume mai bună.

Considerăm că adulții, responsabili cu creșterea celor mici (părinți, bunici, învățători, îngrijitori), reprezintă o masă critică pentru a începe această călătorie transformațională, în care vor redescoperi valoarea relațiilor interumane din comunitatea locală, relația cauză-efect pentru a rezolva o anumită situație, frumusețea știintelor naturale aplicate, cu scopul final de a planta sămânța vindecării societății prin reziliență și incluziune.

Obiectivele activităților și sesiunilor educaționale din proiect:

– exersăm obiceiuri sănătoase și conștiente la nivel personal și colectiv, printr-o abordare holisitică cu respect pentru corp-minte-spirit-natură

– avem parte de experiențe care te vor ajuta să îți schimbi stilul de viață și care vor contribui la construirea unor comunități conștiente și sustenabile

– te învățăm să îți cunoști mai bine nevoile, ca parte din natură, să relaționezi cu ceilalți membri și să protejezi natura, lucrând împreună și cu plăcere cu natura pentru a crea abundență și a produce hrană, în armonie cu toate ființele.

Proiectul va urmări respectarea principiilor permaculturii: grija față de oameni, față de resursele pământului și față de celelalte ființe, prin împărțirea echitabilă a resurselor.

Sesiuni educaționale și practice sunt susținute lunar de experți pasionați:

1. Hrană sănătoasă pe bază de plante, de origine locală, vegetală, fără risipă și deșeuri: adoptăm o dietă nutritivă bazată pe plante, fructe, legume, etc. imperfecte, cât mai naturale, rețete ingenioase, cu impact redus pentru mediu, cât mai puține deșeuri, fără ambalaje, locale, de sezon, consumate cât mai crude.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Spirit echilibrat și minte sănătoasă: prin meditație, yoga și somn de calitate.

3. Protejăm resursele naturale: devenim consumatori responsabili țintind obiectivul zero-deșeuri și risipă a alimentelor: refuzăm-reducem-refolosim-reciclăm-compostăm; conservăm alimentele, cumpărăm și preparăm cu măsură, păstrând cât mai multe vitamine, minerale, nutienți.

4. Timp calitativ prin artă și cutură: ne petrecem timpul de calitate în zone de proximitate (amprentă mică de carbon) prin activități artistice și culturale.

5. Ne implicăm în comunitate: facem pasul spre a deveni lideri pentru o societate sănătoasă, prin proiecte de eco-antreprenoriat.

6. Corp sănătos: căpătăm o stare de bine pentru sănătatea noastră și a pământului prin mișcare în natură, dans, sport.

7. Creștem hrană în sistem de permacultură și agricultură regenerativă: învățăm de la natură și lucrăm cu ea, pentru a produce împreună hrană vegetală sănătoasă, printr-o abordare permaculturală, cu respect pentru fiecare ființă, maximizând producția cu minimul de resurse și zero-risipă.

 

De altfel, pe toată durata proiectului beneficiem de îndrumarea echipei de la Lorelicious, pentru a găti împreună pe baze de plante, rapid și sănătos, pentru a afla cum să ne hrănim conștient, în tihnă, care sunt vitaminele, nutrienții, mineralele pe care le asimilăm prin hrană locală, de sezon, de origine vegetală, fructe și legume imperfecte, cât mai puțin procesată, cât mai puțin sau deloc ambalată, cu impact de mediu și etic cât mai mic.

 

Ce am realizat până acum în 2022:

  • o comunitate de peste 80 de persoane de adulți care joacă un rol important în educația copiilor în grupul de Facebook și care participă la evenimente: https://www.facebook.com/groups/703363830929843
  • continuarea compostării la Livada Comunitară Mărțișor, producând a 2-a tonă de compost organic pentru regenerarea solului și reducerea biodeșeurilor care ajung cu impact negativ la gropile de gunoi municipal
  • 4 sesiuni educaționale din 7 la București
  • Activități de regenerare a livezii de la București – curățare, compostare și tratamente bio ale pomilor fructiferi
  • Activități de regenerare pomi și fermă de legume bio Buzău și plantare arbuști fructiferi cu copiii din comunitatea AMURTEL și studenții de la Facultatea de Horticultură București.

Urmează în 2023:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 3 din 7 sesiuni educaționale București
  • lansarea concursului pentru compostare comunitară
  • participarea la sesiunile educaționale la Buzău – 2 școli de pe Valea Râului Buzău
  • participarea la tabăra educațională într-o zonă cât mai naturală în județul Buzău

Pe tot parcursul proiectului lucrăm cu voluntari din comunitatea locală și studenți de la Facultatea de Horticultură București, în evenimente cu activități practice în livada de la Mărțișor – București și grădina de legume de la Poieni – Buzău.

Mulțumim tuturor cetățenilor și organizaților care susțin proiectul: Livada Comunitară Mărțișor, Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația Comunitară București, Facultatea de Horticultură București, Auchan Retail România, Acțiune Comunitară Tineretului.


Detalii parteneri proiect “Școala din Livadă – lucrăm cu Natura!”:

https://www.facebook.com/LivadaComunitaraMartisor

https://www.facebook.com/groups/703363830929843

https://legume-eco.ro/ro/cos-de-legume-bio/

https://mnlr.ro/case-memoriale/casa-memoriala-tudor-arghezi-martisor/

http://www.horticultura-bucuresti.ro/

https://romania.auchan.ro/ro/continut/concurs-de-proiecte-sprijinit-de-fundatia-auchan-franta