Workshop de permacultură la Poieni jud. Buzau

Workshopul de permacultură de anul acesta a venit în continuarea muncii începute anul trecut la ferma bio din Poieni, și este un proiect mai amplu de eficientizare a roadelor de la fermă.

Anul acesta, în continuarea workshopului de anul trecut de la ferma bio Poieni, fost o onoare să îl avem cu noi pe Steve Hart, un designer de permacultură extrem de eperimentat, originar din Noua Zeelandă, dar un adevărat călător al întregii lumi.

El a venit acompaniat de soția sa Martina – de asemenea biolog și ecologistă împlinită. Împreună au susținut un workshop practic de 3 zile la ferma noastră, ajutând dezvoltarea planurilor de permacultură aplicate acolo și concentrându-se în mod deosebit pe consolidarea unei structuri a solului și pe reducerea plivitului prin tehnica mulcitului.

10547666_779539558765134_4730296628245859084_nUn workshop hands-on, în care principii teoretice au fost verificate practic, prin aplicarea lor nemediată, pe pământul fermei sociale.

Părțile teoretice au fost discutate în general afară, în chioșcul nostru răcoros. Pentru partea practică, am adunat informații din împrejurimi, studiind în pădure solul format din compostul frunzelor căzute la pământ și transformate în îngrășământ pe parcursul iernii. Am studiat la fața locului, explorând împrejurimile, și efectul plantelor sălbatice și al florei în zona fermei asupra recoltelor și al solului. S-au discutat tehnici de îmbunătățire a eficienței rodului, și am încercat să implementăm tehnica mulcitului – crearea unui strat gras și primitor pe sol, la baza răsadurilor, astfel ca acestea să aibă de unde să-și ia resursele nutritive optime pentru maximum de rodire, dar și pentru a facilita culegerea lor. Creând acest strat gras protector, alcătuit din paie, bălegar și compost, plantele mici vor fi protejate de intemperii ale vremii atunci când sunt mici și delicate, și vor da rod pe acest pat moale, astfel încât legumele rezultate nu vor avea de suferit lovindu-se de sol.

Am vizitat și serele de la Poieni și grădina Mandala construită împreună cu voluntarii nostri în Săptămâna Națională a Volunatriatului, unde ne-am bucurat de multitudinea de culori și forme ale florilor medicinale. Am fost și în vizită la prietenii nostri, familia Ungureanu, experți în agricultură și pasionați ai naturii. Domnul Ungureanu – inginer agronom – ne-a împărtășit și el din tainele bunei îngrijiri a grădinii și ne-a exemplificat la fața locului, arătându-ne tehnicile sale de plantare și rodire. Doamna Ungureanu ne-a răsfățat cu mure bio de la ei din curte.

În restul timpului liber am organizat excursii în pădure pentru a vedea humusul natural și pământul bogat creat în pădure prin compostarea frunzelor, am făcut drumeții prin livezile din împrejurimi,  am observat solul din diferite zone – pădure, zonele agricole, zona grădinii.

10519651_779539388765151_7985118956811455718_nGrădina Poieni – un proiect durabil și responsabil, care reunește energii și atitudini într-o viziune de optimizare și stabilizare a agriculturii, cu grijă și respect față de natură

Cei prezenți au fost bucuroși să testeze și să implementeze noile tehnici învățate la fața locului, și s-au făcut planuri pentru anii următori. Cu toții suntem curioși să vedem rezultatele muncii noastre, așezându-se treptat dar temeinic într-o atitudine responsabilă și respectuoasă față de cele înconjurătoare și cu atenție față de integrarea armonioasă a nevoilor noastre în acest sistem atât de generos și perfect numit natură.