Rezultatele proiectului „Site-management support and community based response” finanțat de NRC

AMURTEL a început coordonarea organizațiilor societății civice la granița Siret în aprilie 2022. A obținut un succes rapid și a promovat un mediu de lucru convenabil între ONG-uri și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISU) al României. AMURTEL a creat un serviciu de cartografiere publicat și actualizat periodic pe site-ul www.siret.help și a organizat întâlniri regulate de coordonare la unitățile poliției de frontieră între părțile interesate, inclusiv ONG-uri și ISU. Această lucrare a fost ulterior citată de UNHCR în prima ședință de coordonare la nivelul Sucevei ca activitate de manual și un exemplu de urmat.

Până în mai 2022, NRC a invitat AMURTEL să-și extindă zona de operare și a făcut o evaluare rapidă a diferitelor alte granițe și orașe. Rezultatul a fost o schimbare a sferei și zonei proiectului pentru a include orașele Brașov și București. În iunie, AMURTEL a încheiat o colaborare deschisă și fructuoasă cu orașul Brașov pentru a-și consolida și sprijini centrul pentru refugiați CATTIA (un centru tehnologic transformat într-un hub pentru refugiați) cu o echipă de management al sitului formată în principal din refugiați ucraineni. Aceștia urmau să sprijine înregistrarea refugiaților, să coordoneze funcționarea zilnică a centrului, să opereze centrul de apeluri al orașului și să gestioneze distribuirea ajutorului umanitar.

Până în august, NRC a desfășurat o formare UDOC a personalului AMURT în Moldova și, la scurt timp după aceea, AMURTEL a înființat echipe mobile în București și Suceava, cu personal în cea mai mare parte din refugiați ucraineni. Aceste echipe i-au întâlnit pe refugiați în locurile în care aceștia se adunau, au procesat 1.625 de trimiteri inter-agenții și au diseminat informații pozitive și constructive atât online, cât și față în față, pe baza cererilor și nevoilor transmise de refugiați. Echipa s-a implicat cu entuziasm în demersul extra de a sprijini refugiații în rezolvarea problemelor, inclusiv distribuirea de dispozitive pentru internet în Suceava și truse de demnitate în București.

În București și Brașov, echipele UDOC au organizat mai multe evenimente de coeziune socială la care au participat în număr ridicat atât comunitatea gazdă, cât și refugiații și care au fost promovate atât în mass-media locală, cât și națională, inclusiv TVR1, ProTV și „Libertatea”, cel mai mare ziar din România. La București, echipa a organizat un schimb de colinde de Crăciun între 136 de ucraineni și români la Universitatea de Muzică, în care participanții au învățat colindele tradiționale și au cântat împreună, creând o atmosferă festivă de unitate și solidaritate.

Un alt punct culminant al proiectului a fost inițiativa de social media a AMURTEL cu răspuns sistematic și rapid. AMURTEL și-a înființat propriul canal de Telegram, ajungând la 143.000 de vizualizări cu furnizarea de informații, depășind cu mult ținta inițială de 50.000. Formată în întregime din ucraineni, secretul succesului echipei a constat în răspunsurile rapide și bine cercetate la neînțelegeri, dezinformare și întrebări care circulă pe nenumăratele canale de social media publice și private.