De la izbucnirea războiului, proiectul „Sprijin MHPSS la frontiera Siret” finanțat de CARE Franța prin SERA și FONPC i-a permis Psihologului de Urgență de la AMURTEL, Melinda Endrefy, să-și aducă angajamentul, bunătatea, determinarea și curajul acolo unde nevoia a fost cea mai mare – la granița dintre România și Ucraina, când 9000 de refugiați treceau zilnic frontiera în primele săptămâni. Mulțumită sprijinului CARE, Melinda a ajuns la 655 de cazuri, inclusiv 174 de intervenții complexe în perioada martie – mai 2022.
La început, au fost prezenți doar câțiva alți psihologi, dar cei mai mulți erau obișnuiți să lucreze în medii clinice tipice, așa că așteptau în birourile lor din containerele improvizate să apară cazurile. Între timp, pe de altă parte, Melinda, împreună cu Oscar, emblematica ei maimuță de pluș gigantică, mergeau din cort în cort căutând oameni în dificultate. „Psihologia de Urgență umple un gol important între Primul Ajutor psihologic, pe care ne-profesioniștii pot fi instruiți să îl facă și psihologia clinică, pe care oamenii o caută adesea doar atunci când simptomele au devenit cronice, extreme sau foarte perturbatoare pentru viața lor”, explică Melinda. Specialiști, precum Melinda, pregătiți în Psihologia de Urgență, sunt capabili să facă intervenții rapide, dar eficiente, care reduc o parte a stresului traumatic pe moment, fără a declanșa eliberarea completă care va avea nevoie de un spațiu mult mai sigur și de contact pe termen lung pentru a fi procesată. Aceste intervenții ajută la stabilizarea oamenilor suficient pentru a putea lua decizii mai bune pentru ei înșiși.
PAP pentru îmbunătățirea receptivității la nevoile emoționale ale noilor sosiți
În timp ce se afla la graniță, Melinda a instruit, de asemenea, multe dintre celelalte ONG-uri și personalul de prim ajutor în Primul Ajutor Psihologic (PAP), pentru a-i pregăti să răspundă mai bine nevoilor refugiaților. Înainte de formarea ei, mulți voluntari bine intenționați îi copleșeau pe refugiații nou sosiți cu prea multe oferte confuze de transport, mâncare, îmbrăcăminte și jucării, toate deodată. Melinda a efectuat un total de 8 traininguri PAP, 5 față în față cu primii prezenți la graniță și trei online pentru psihologi ucraineni și voluntari nespecializați, pentru un total de 199 de participanți.
Unul dintre colegii noștri de la Star of Hope a spus în cadrul unei conferințe FONPC (Federația ONG-urilor pentru Protecția Copilului din România): „Când a venit Melinda, era ca o rază de soare, aducând bucurie și pozitivitate chiar și într-o situație atât de intensă și gravă. S-a schimbat tot.”
Într-adevăr, Melinda a fost întotdeauna încântată să ofere sprijin, încurajare și căldură tuturor colegilor ei de la graniță. Ea a organizat, de asemenea, trei schimburi de abilități la granița cu alte organizații și Departamentul de Servicii Sociale. De exemplu, deși Oscar poate părea a fi doar o mascota distractivă, Melinda a împărtășit cum Oscar a oferit o modalitate importantă de a reduce decalajul lingvistic și cum îmbrățișările sale oferă confort și bucurie reală atât celor foarte tineri, cât și celor foarte în vârstă. Oscar a adus zâmbete și a topit bariere oriunde a mers.
Yoga pentru a-i ajuta pe cei care ajută
Lucrând împreună cu Didi, președintele AMURTEL, și un profesor de yoga și meditație calificat, Melinda a reușit să aducă câteva elemente înșelător de simple, dar importante ale yoga în sesiunile de auto-îngrijire pe care le încorporează întotdeauna în antrenamentele sale. Declanșarea răspunsului de relaxare a corpului, permițând în mod conștient, dar ușor, respirația să devină profundă și lentă prin angajarea diafragmei ajută la oprirea stării stresante de alertă ridicată pe care o generează experiențele traumatice. Respirația, mișcările simple și autosugestiile pozitive și calmante care pot induce un sentiment de siguranță sunt toate metode foarte eficiente pentru a face față unui astfel de stres de mare intensitate. Didi și Melinda au desfășurat 12 sesiuni de auto-îngrijire pentru primii care au răspuns, personalul ONG-urilor și voluntari pentru a-și spori reziliența. Melinda iubește să „îi ajute pe cei care ajută”, așa cum spune ea veselă. De asemenea, ea a condus sesiuni individuale de terapie prin artă cu 8 persoane implicate în răspunsul la graniță, pentru a-i ajuta să proceseze mai bine experiențele emoționale intense pe care le-au avut în rolurile lor.
Predarea torței
În mai, pe măsură ce intensitatea afluxului de noi refugiați s-a atenuat și mai multe organizații au adus psihologi și asistenți sociali pentru a oferi răspunsuri adecvate și profesionale la nevoile de sănătate mintală ale refugiaților, Melinda și-a mutat atenția asupra Ucrainei însăși. Între timp, AMURTEL începuse să susțină centrul CATTIA din Brașov, cel mai mare centru de primire pentru refugiați din oraș. Andreea Vrinceanul, care conduce centrul încă din primele zile de criză în numele municipalității, a identificat nevoia de sănătate mintală și sprijin psiho-social (MHPSS) mai bun la centru. Din nou, cu sprijinul generos și flexibil al CARE, AMURTEL a reușit să umple acest gol necesar angajând-o pe Kateryna Pleikhova pentru a putea acorda primul ajutor psihologic celor nou sosiți sau care locuiesc la centru și pentru a identifica cazurile care au nevoie de trimitere către un specialist. Ea organizează, de asemenea, activități terapeutice de artă și meșteșuguri pentru copii și pregătește voluntari în bună comunicare și receptivitate la nevoile emoționale ale refugiaților. Kateryna, ea însăși o refugiată, este o persoană foarte caldă, empatică și grijulie. Ea a fost instruită personal de Melinda și a fost încântată când Oscar și-a trimis bunul prieten Betty să fie repartizat la centrul CATTIA.
Colecția de povești terapeutice Cântecul privighetoarelor
Între timp, Didi, președintele AMURTEL, a fost ocupată să creeze o colecție specială de povești terapeutice concepute pentru copiii care fug de război cu părinții lor. Acestea vor fi în curând publicate și distribuite datorită sprijinului CARE.
În acest fel, AMURTEL România, cu sprijinul CARE, SERA și FONPC, îmbunătățește calitatea îngrijirii pe care o primesc refugiații în România.