Efectul pozitiv neașteptat al carantinei asupra copiilor din centrul rezidențial Familia AMURTEL

Declanșarea traumei

În timp ce pandemia a generat stres și o nesiguranță substanțială, este de așteptat ca astfel de situații să declanșeze traumele copiilor care provin din medii de neglijare și abuz, plasați în case de îngrijire rezidențială, precum Familia AMURTEL, .

A fost dificil chiar și pentru adulții maturi și sănătoși să facă față acestei situații neașteptate, de aceea este de înțeles că situația va avea un impact mai mare asupra celor care au suferit deja stres traumatic și au rezistența mai scăzută la astfel de schimbări majore. Echipa care lucrează cu copiii Familiei AMURTEL a început imediat să discute despre modalități proactive de a reduce impactul veștilor negative.

35 de zile de carantină preventivă

În aprilie, cu câteva săptămâni până la faza inițială de blocare în România, cu doar câteva zile înainte de duminica de Paște, centrul rezidențial Familia AMURTEL a primit ordine guvernamentale la fel ca toate casele de îngrijire rezidențială din țară, să intre o carantină preventivă.

Într-adevăr, din punct de vedere al sănătății publice, logica era foarte clară. Centrele rezidențiale, în care îngrijitorii provin din familii diferite multiplică exponențial nivelul de expunere pentru beneficiari – și, de asemenea, pentru colegi.

O infecție se poate răspândi cu ușurință în întreaga comunitate și poate părăsi casa fără supraveghere eficientă. Deja copiii stăteau mai ales în curtea Familiei AMURTEL de când a început carantina, dar acum nimeni nu avea voie să intre sau să iasă din casă, iar îngrijitorii trebuiau să lucreze pe ture de 14 zile, fără a se întoarce la familiile lor. Acest mod de lucru a continuat timp de 35 de zile!

Pozitivitate și regândirea perioadei ca vacanță!

Datorită conducerii foarte pozitive și a exemplului personal al directorului local al casei, Mirela Birla, întregul personal de ingrijire a luat totul într-un mod extrem de pozitiv. Mirela a anunțat pe toată lumea: „Mi-am împachetat geanta pentru o vacanță de 2 săptămâni!”

Cu toții au lucrat foarte strâns împreună, menținând copiii și pe ei înșiși cât mai ocupați, astfel încât timpul să treacă rapid și ușor. Atitudinea lor pozitivă și colaboarea foarte strânsă au fost fundamentale. Dacă personalul s-ar fi simțit deprimat, frustrat, furios sau negativ, acest lucru ar fi fost transmis rapid copiilor.

Așa cum am menționat anterior, deși ne așteptam ca copiii să fie mai afectați și să se manifeste poate o agresivitate crescută sau o retragere din cercul lor – spre marea noastră surpriză, trecerea printr-o dificultate colectivă cu adulți pozitivi, echilibrați, a avut un impact pozitiv neașteptat.

Întregul context pare să fi creat mai multă unitate și a scos la iveală calități precum emaptia! Copiii au fost cu adevărat atinși și inspirați de sacrificiul făcut de îngrijitorii lor, care au fost despărțiți de familiile lor în vacanța de Paște și în zilele lor de naștere, pentru a fi alături de ei.

Atenție suplimentară = relații mai puternice

Toată atenția în plus pe care copiii au primit-o, a fost benefică pentru consolidarea relațiilor și la schimbarea valorilor, către gândirea asupra binelui colectiv și protejarea celor vulnerabili, în loc de interesul personal pe termen scurt.

O frumoasă demonstrație a acestei schimbări a fost când unul dintre băieții de obicei rebeli și oarecum dificili a pregătit un poster pentru a saluta următoarea schimbare de tură a îngrijitorilor de la centru. Știa că unul dintre ei fusese inițial atât de supărat când a auzit despre faptul că trebuie să stea două săptămâni fără să plece acasă, încât a izbucnit în lacrimi.

În ziua în care ea și ceilalți au ajuns la Familia AMURTEL, au fost întâmpinați de un semn de pe poarta din față care spunea „Bine ați venit! Nu vă fie teamă! Noi suntem înțelegători” Această acțiune a arătat o creștere a sensibilității la sentimentele celorlalți, aspect crucial pentru depășirea momentelor dificile împreună.

Într-adevăr, solidaritatea, discuțiile deschise despre sentimente și susținerea emoțională oferite de relații semnificative au ajutat copiii să dispună de o mulțime de resurse pentru a trece prin această experiență într-un mod calculat, care pare să fi minimizat declanșarea traumelor. Sau poate că a atât copiilor cât și personalului le-a fost oferită o perspectivă de viață nouă: că depășirea momentelor dificile nu trebuie neapărat să fie traumatică, atunci când sunt înconjurați de oameni iubitori, de susținere și folosind ocazia pentru întărirea relațiilor.

Ocupați, ocupați, ocupați….

Un alt punct cheie pentru atmosfera pozitivă, a fost menținerea copiilor cu adevărat activi, în cât mai multe activități interesante.

Echipa din București s-a străduit din greu să le asigure pachete pline cu rechizite pentru activități practice, jocuri educative, semințe de flori, DVD-uri de bună calitate, cărți, rețete.

Un sponsor a oferit niște role second-hand, care s-au dovedit a fi o atracție imensă pentru copii și în curând au fost donate mai multe perechi, ținându-i ocupați zile întregi, în timp ce practicau mersul pe role.

Binecuvântați cu spațiu de joacă!

Într-adevăr, întrucât casa se află într-o zonă rurală și se bucură de o zonă de joacă într-adevăr spațioasă, bine echipată cu leagăne, trambulină, grădini, zone pavate pentru biciclete și patinaj, o cutie de nisip și o mulțime de spațiu pentru alergare și joacă, copiii erau de fapt destul de privilegiați în această privință, în comparație cu copiii care erau limitați la apartamente.

De asemenea, au avut avantajul suplimentar de a avea o mulțime de alți copii cu care să socializeze. Acești doi factori au ajutat la îmbunătățirea rezistenței acestora și la reducerea substanțială a stresului situației.

Spectacole de talente!

O altă activitate concepută atât pentru încurajarea exprimării creative, dar și pentru a putea oferi recunoștința minunatului personal de îngrijire, a fost organizarea cate unui  spectacol de talente, la sfârșitul fiecărei ture de 14 zile. Era un aer de entuziasm în timp ce copiii își pregăteau marea surpriză secretă pentru personalul de îngrijire. Copiii au oferit numere de dans, cântece, scente gândite de ei, iar pe deasupra le-au oferit și câteva mesaje de mulțumire pentru grija pe care le-o arată. Personalul a fost mișcat până la lacrimi de gestul copiilor, iar aceștia au simțit că și-au îndeplinit misiunea.

Un alt factor important în dezvoltarea rezilienței a fost schimbarea modalității de gândire, de la individ, către grup. Când copiii experimentează bucuria de a da, îi mută din rolul neputincios al victimei, într-un rol activ, de impact. Într-adevăr, când Didi a trimis pachete de îngrijire, a inclus întotdeauna o notă scrisă de mână și i-a încurajat pe copii să scrie înapoi. Didi a ținut să le spună cât de fericită au făcut-o mesajele lor, printr-un clip video trimis înapoi către ei.

Limitarea veștilor înfricoșătoare

De asemenea, a fost important să fie răspândite informații corecte științific, precise și de încredere atât celor care îi îngrijesc, cât și copiilor. În timp ce această măsură îi protejează pe cât posibil de jurnalismul bazat pe senzațional, toată lumea trebuia să fie, de asemenea, bine pregătită să răspundă la întrebări cu informații exacte. Echipa a găsit, de asemenea, cântece și dansuri despre Corona și despre spălarea mâinilor care au ajutat la aducerea umorului în situație, un alt factor important pentru reziliență.

Comunicarea cu sponsorii

De asemenea, copiii au fost foarte preocupați de dragii lor sponsori, în special de cei din țările despre care știau că sunt grav afectate de pandemie. Au întrebat des despre sponsori și ne-am asigurat că facilităm comunicarea între aceștia și copii. Mai mult ca oricând, copiii s-au simțit conectați la o familie globală mai mare și am fost atât de recunoscători pentru sprijinul oferit de atâtea surse – fie că sunt mesaje text sau videoclipuri care ne transmit gânduri bune sau surpriza neașteptată a perechii de role second-hand.

Suntem recunoscători pentru fiecare gest de ajutor! Aflați mai multe despre cum să vă alăturați comunității noastre de sprijin aici.

Transformarea lămâilor în limonadă

Deci, la final, datorită echipei de îngrijire care a decis să gestioneze situația atât de pozitiv, greutățile carantinei au creat de fapt mai multă conexiune între personal și copii, decât și-ar fi putut cineva imagina vreodată.

Cu toate că au existat și momente mai puțin armonioase, având în vedere numărul mare de copii din grupe de vârstă diferite și situația dată, chiar s-au descurcat admirabil de bine. Desigur, în ultimele zile, în timp ce carantina s-a apropiat de sfârșit, nerăbdarea a început să se acumuleze și acest lucru s-a simțit.

Odată cu vacanța de vară, toți copiii au fost atât de fericiți să meargă pe râul din apropiere să înoate, să facă plimbări lungi și plimbări cu bicicleta și să joace fotbal, bucurându-se de natura frumoasă din satul din jur mai mult ca niciodată.