Suport psihologic pentru refugiații ucraineni la Granița Siret și centrul CATTIA din Brașov

AMURTEL România a oferit imediat consolidarea capacităților organizațiilor de la granița Siret cu Ucraina încă de la începutul războiului, datorită finanțării rapide și generoase din partea CARE-SERA-FONPC. De asemenea, organizația a oferit direct sprijin psihologic celor 1137 de refugiați.

Traininguri de prim ajutor psihologic oferite la Granița Siret

În primele săptămâni de după război, AMURTEL a echipat personalul de urgență, personalul ONG-urilor și voluntarii prezenți la graniță cu primul training în Primul Ajutor Psihologic (PFA) și autoîngrijire. Proiectul și-a propus să schimbe atitudinile în răspunsul de urgență către o mai mare sensibilitate la nevoile de sănătate mintală și de sprijin psiho-social (MHPSS) ale refugiaților sosiți în România din cauza războiului. În total, AMURTEL România a instruit 263 de primi respondenți, personal ONG și voluntari în PFA și autoîngrijire, ceea ce a depășit ținta inițială de 200 de persoane. Organizația a mai ținut opt sesiuni de PFA și autoîngrijire la graniță și una la Brașov la centrul CATTIA. La frontieră au fost organizate patru schimburi de competențe, cu DGASPC, MEDU, Good Neighbours, iar apoi unul în iulie cu toate organizațiile implicate în răspuns pentru a transmite mai departe bunele practici pe care Melinda le-a dezvoltat oferind servicii directe la frontieră.

Acordarea de sprijin psihologic de urgență pentru 1137 refugiați din Siret și Brașov

 

AMURTEL România a oferit sprijin direct MHPSS pentru 1137 de refugiați în total, dintre care 655 de refugiați ucraineni au primit sprijin psihologic de urgență la frontiera Siret în primele 72 de ore de la sosirea lor în România, depășind ținta inițială planificată de 600 de persoane. Din iulie-decembrie 2022, alți 482 de refugiați ucraineni au primit sprijin MHPSS la Brașov, depășind cu peste dublu obiectivul inițial de 200 de refugiați. AMURTEL România a organizat și trei ateliere pentru voluntarii CATTIA privind îmbunătățirea comunicării și soluționarea conflictelor în munca cu refugiații. De asemenea, organizația a pledat cu tărie pentru îngrijirea de sine în rândul lucrătorilor și voluntarilor implicați în răspunsul refugiaților, pentru a-i proteja în mod proactiv de epuizare. A organizat nouă sesiuni de grup de terapie prin artă de auto-îngrijire la graniță, precum și opt sesiuni individuale de auto-îngrijire de art-terapie pentru primii respondenți, voluntari și ONG-uri implicate în răspunsul la frontieră. De asemenea, în CATTIA au fost organizate 19 sesiuni de grup de artă și meșteșuguri terapeutice pentru copii și cinci sesiuni de grup similare pentru adulți. AMURTEL România s-a asigurat că nevoile MHPSS ale refugiaților sunt satisfăcute în mod adecvat, iar Melinda a instruit un lucrător MHPSS pentru a oferi PFA și consiliere de bază centrului CATTIA. Întrucât marea majoritate a refugiaților erau femei, AMURTEL a selectat femei care să ofere PFA care să poată stabili rapid relații, și mai ales în CATTIA, au subliniat găsirea unui vorbitor rus/ucrainean, astfel încât să nu fie nevoie de traducere.

 

Publicarea a trei cărți de povești terapeutice pentru ucrainenii care fug de război

Președintele AMURTEL România, Didi Deshaies, împreună cu autoarea Susan Perrow, au creat trei cărți de povești terapeutice și cărți de colorat care au avut ca scop să ofere metafore terapeutice pentru a ajuta părinții și copiii refugiați în reconstruirea sensului și a speranței după pierderile deplasării. Aceste cărți au primit 28,8 mii de vizualizări ca fișiere PDF pe canalul de Telegram al AMURTEL și au existat 132 de descărcări ale unui fișier zip care conținea toate versiunile în ucraineană, engleză și rusă ale celor trei cărți de pe pagina creată pentru proiect: therapeutic-stories.amurtel.ro.

 

În plus, șapte organizații au comandat un total de 734 de cărți tipărite.

În concluzie, proiectul AMURTEL România a oferit cu succes sprijinul MHPSS refugiaților sosiți în România din cauza războiului. Organizația și-a depășit obiectivele inițiale de a oferi sprijin refugiaților și de a instrui primii respondenți, personalul ONG-urilor și voluntarii în PFA și autoîngrijire. În plus, AMURTEL România a creat trei cărți de povești terapeutice/cărți de colorat care au avut ca scop să ofere metafore terapeutice pentru a ajuta părinții și copiii refugiați în reconstruirea sensului și a speranței după pierderile deplasării. Eforturile organizației au contribuit la asigurarea faptului că refugiații au primit un răspuns cald și primitor care a stabilizat unele dintre nevoile lor inițiale suficient pentru a lua decizii sănătoase.