Peste 140.000 de refugiați, mame și copii sunt deja în România
Cu siguranță ați văzut peste tot pe internet și la TV imagini cu aceștia. Deja din data de 3 martie sute de refugiați ucrainieni, în mare parte femei și copii, ajungeau traumatizați în Romania. Oameni nevinovați, lăsând în spate orașe bombardate și membrii ai propriilor familii, au fost nevoiți să fugă doar cu hainele de pe ei fară să știe când se vor putea întoarce acasă.
„Mamă, sunt gata. Nu voi plânge. Hai să mergem!”
Până acum deja peste 140.000 de oameni au trecut granița, dintre care 18.000 sunt copii, precum Maya, o fetiță de patru ani care a sosit astăzi împreună cu fratele ei de 10 ani și mama lor în adăpostul improvizat într-un hotel din Siret. Acolo s-au întâlnit cu Melinda, voluntarul nostru, psiholog de urgență. Înainte să ajungă în Siret, Maya și familia ei se adăposteau într-o stație de metrou unde zgomotul sirenelor de afară și al exploziilor era de-a dreptul înspăimântător. Când sirenele s-au oprit, micuța și-a pus singură haina în spate, spunandu-i mamei sale care îl liniștea pe fratele ei mai mare: “Mamă, sunt gata! Nu voi plânge. Hai să mergem!”
Puteți contribui și voi la procesul de vindecare al Mayei. Îi puteți oferi siguranță, protecție și îngrijire atât ei, cât și celorlalți copii refugiați ucraineni care se adăpostesc în România din cauza bombardamentului și a situației actuale, prin sprijinirea înființării și construirii a cel puțin zece spații dedicate copiilor. Avem nevoie de ajutorul vostru pentru ca această inițiativă să se finalizeze cât mai curând. Maya, ceilalți copii ajunși în România și părinții acestora pot primi consiliere și îngrijire pentru a trece mai ușor prin această încercare.
AMURTEL, deja pregătiți la granițe!
Încă de astăzi, echipa noastră AMURTEL a început procesul de consiliere psihologică pentru cei de la granița din Siret, pe unde majoritatea refugiaților au intrat în țară. Voluntarul nostru, Melinda, tocmai a întâmpinat-o pe micuța Maya, la doar o oră după ce aceasta a trecut granița cu mama și fratele ei. Maya a desenat bombele și exploziile ca pe niște flori în timp ce vorbea cu Melinda despre cum a fost zborul lor. Fratele ei mai mare a făcut și el un desen reprezentativ pentru situația din Kiev.
Coordonând amenajarea a zece “spații prietenoase pentru copii” la graniță
Fiecare centru va ajuta copiii refugiați precum Maya ale căror vieți au fost atât de brutal zdruncinate să treacă mai ușor peste această perioadă simțindu-se în siguranță și protejați.
AMURTEL își folosește experiența vastă în crearea acestor procese și în acționarea în cazul situațiilor de urgență pentru a oferi îndrumări de specialitate colegilor, membri ai FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil). Echipa noastră va conduce un program „Antrenează-l pe antrenor” începând cu weekendul viitor pentru peste 200 de psihologi. Federația și-a luat deja angajamentul și va ajuta la amenajarea celor zece spații dedicate copiilor din orașele Siret, Iași, Satu-Mare, Tulcea, București, Timișoara și Vaslui.
După ce vor fi pregătiți, acești membri vor pregăti apoi la rândul lor părinți refugiați ucraineni, profesori și psihologi, dându-le acestora puterea să își poată coordona singuri spațiile de care se ocupă. Asta înseamnă că Maya și alți copii exact ca ea vor putea primi consiliere și suport emoțional în limba lor maternă, și anume, ucraineana, iar asta le va oferi și celorlalți refugiați senzația de confort și siguranță, astfel încât să poată să revină cât mai repede la viețile lor normale.
Puteți contribui la dotarea spațiilor cu materiale pentru activități artistice, povestioare terapeutice și multe altele
AMURTEL intenționează să creeze pachete pentru spațiile prietenoase pentru copii care vor include povestioare terapeutice, jucării, materiale pentru activități artistice, instrumente muzicale, echipamente sportive și alte lucruri asemănătoare care o vor face pe Maya și pe ceilalți copii ca ea să se simtă bineveniți și să se conecteze mai ușor între ei.
Oferiți adăpost familiilor de refugiați în apartamentul social al organizației AMURTEL!
În tot acest timp, AMURTEL deja oferă un loc de cazare familiilor de refugiați în București, în apartamentul social, unde săptămâna asta va sosi o familie de cinci persoane cărora le punem la dispoziție acest spațiu în care să se simță în siguranță.
Mulțumim!
Vă mulțumim anticipat pentru că oferiți ajutor și oportunitatea ca acești copii vulnerabili să se simtă mai bine în astfel de momente critice. Ne rugăm ca această situație să se termine cât de curând posibil, însă între timp ne dorim să facem tot ce putem pentru a-i ajuta pe acești oameni nevinovați din Ucraina.
Vă rugăm să transmiteți mai departe acest mesaj tuturor prietenilor sau cunoștințelor care credeți că își doresc să-i ajute pe copiii și pe mamele acestora, victimele războiului din Ucraina.
Contribuiți la misiunea noastră! Donați acum!
*Am schimbat numele minorilor pentru a le proteja identitatea