Proiect SCOP: Solidaritate in Comunitate = Oameni mai Puternici

Proiect SCOP „Solidaritate in Comunitate = Oameni mai Puternici” este finantat de catre „Active Citizens Fund, Apel 2”, condus de CPE in parteneriat cu Asociatia de Ajutor AMURTEL. Problemele de la care porneste proiectul, sustinute prin studii si analize sunt: educatia civica nu e predata sau e predata necorespunzator in scoli, desi esentiala pentru responsabilizare, respect, empatie.

Drepturile omului si nediscriminarea sunt aproape absente din discursul educational. In liceele din Romania lipseste abordarea practica de predare a educatiei civice, a drepturilor omului si de implicare a tinerilor in viata comunitara, predarea e traditionala, fara focus pe dezvoltarea gandirii critice, exista un decalaj de oportunitati intre capitala/ orase mari si cele mici.

Scopul Proiectului

Scopul proiectului este sa contribuie la imbunatatirea educatiei civice si privind drepturile omului pentru tineri(14-18 ani), din comunitati urbane mici (Buzau, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Teleorman).

Proiectul isi propune ca tinerii sa fie mai implicati in propria comunitate, constienti de rolul lor in schimbarea in bine a comunitatii, de drepturile lor ca cetateni si cu o capacitate sporita de a utiliza critic produsele mass media si de a cunoaste si folosi resursele comunitare locale.

Activitati si beneficiari directi

– 400 de elevi implicati in ateliere interactive pentru analiza nevoilor comunitatii
– 60 de profesori implicati in focus-grupuri pentru analiza nevoilor comunitatii (directori, diriginti, consilieri scolari)
– 20 de profesori diriginti vor fi implicati in formare pe baza instrumentului educativ pe tema educatiei civice si drepturilor omului creat in proiect, ulterior acestia vor aplica programul cu elevii in orele de dirigentie
– 400 de elevi beneficiari a 16 ore de educatie civica si drepturile omului sustinute de profesorii pregatiti
– Minim 200 de elevi (din cei 400) direct implicati in activitatile de participare comunitara (actiuni si voluntariat in comunitate)