Proiectul „Site-management support and community based protection” pentru refugiații din Ucraina

Proiectul „Site-management support and Community Based Protection”,  este un proiect în parteneriat cu și finanțat de Consiliul Norvegian pentru Refugiați în perioada aprilie-decembrie 2022 pentru a servi refugiații ucraineni și a îmbunătăți modul în care aceștia primesc ajutor în România. Componenta de suport pentru managementul locației proiectului își propune să ofere cartografierea serviciilor, să consolideze căile de redirecționare și să ofere sprijin celorlalte organizații care oferă servicii directe refugiaților din Ucraina forțați să fugă pentru siguranța lor în România. Componenta de protecție comunitară a proiectului își propune să îmbunătățească accesul refugiaților la servicii și informații prin comunicare directă și prin implicarea acetora în proces.

Sprijinirea Colaborării la Granița Siret

Proiectul a început cu focus pe județul Suceava, principala graniță cu cel mai mare procent de treceri fiind Siretul. La începutul războiului, după ce AMURTEL a efectuat evaluări inițiale, a creat un instrument care să faciliteze comunicarea și cooperarea între părțile interesate și prezente la granița Siret prin înființarea site-ului siret.help. Acest lucru a oferit un instrument ușor accesibil de cartografiere a serviciului. În plus, AMURTEL a creat mai apoi o secțiune de resurse pentru voluntari și a facilitat integrarea și, la cerere, formarea de noi voluntari la graniță. Proiectul NRC a permis AMURTEL să continue construirea site-ului web, precum și să furnizeze echipamente și mobilier pentru a crea condiții de lucru mai bune pentru întâlnirile colective ale ONG-urilor prezente la frontieră. Acesta este și cazul noului cort Info Point integrat, recent instalat, în care toate ONG-urile colaborează pentru a oferi informații despre servicii refugiaților nou sosiți.

Trecerea la faza de recuperare cu ajutorul unei echipe mobile în București

AMURTEL a evaluat alte puncte de frontieră și, dacă va exista o creștere a afluxului, este gata să extindă serviciile de asistență și în acele puncte. Cu toate acestea, în acest moment, pe măsură ce răspunsul trece de la faza inițială de urgență într-o fază de recuperare și integrare, AMURTEL își va extinde activitatea de proiect la București și Brașov, două dintre orașele din România în care se stabilesc concentrații mari de refugiați. AMURTEL a început deja să desfășoare focus grupuri cu refugiați și discuții cu alte părți cheie interesate pentru a înțelege mai bine modul în care aceștia accesează informații și servicii, pentru a găsi modalități de a-le îmbunătăți experiența. Aceasta va oferi baza pentru următoarea fază de lucru în București și Brașov.