The Norwegian Refugee Council a finanțat proiectul „Site-management in Northern Romania” pentru a sprijini eforturile AMURTEL la frontieră

09.06.2022

Despre proiectul „Site-management in Northern Romania”, finanțat de The Norwegian Refugee Council

Proiectul „Site-management in Northern Romania”, finanțat de The Norwegian Refugee Council în perioada aprilie – iunie 2022, își propune să ofere servicii de cartografiere, să consolideze căile de trimitere și să ofere sprijin celorlalte organizații care oferă servicii directe refugiaților din Nordul României. Principalul domeniu de aplicare al proiectului este concentrat în prezent în județul Suceava, principala graniță cu cel mai mare procent de treceri fiind Siretul. Nevoile în alte puncte de frontieră sunt în curs de evaluare, iar în funcție de nevoi, AMURTEL este pregătită să extindă servicii de sprijin și în acele puncte.

Resurse pentru voluntari oferite de AMURTEL și NRC

La începutul războiului, când coordonatorul internațional de dezastre al AMURTEL, Karl Andersson, a sosit la Siret pentru a face evaluări, a creat un instrument care să faciliteze comunicarea și cooperarea între părțile interesate prezente la frontieră prin înființarea site-ului siret.help. Acest lucru a oferit un instrument ușor accesibil de cartografiere a serviciului. În plus, AMURTEL a creat apoi o secțiune de resurse pentru voluntari, cu acces la standardele umanitare de bază, precum și secțiuni specifice colaborării dintre autorități și societatea civilă.

Proiectul NRC a permis deja AMURTEL să furnizeze echipamente și mobilier pentru a crea condiții de lucru mai bune pentru întâlnirile colective ale ONG-urilor prezente la frontieră, precum sunt cele din noul cort Info Point recent instalat.

Accentul principal pe experiența refugiaților

Totuși, scopul principal al proiectului este de a înțelege experiența refugiaților din punctul lor de vedere și de a o îmbunătăți pe baza acestui feedback. În ultima lună, AMURTEL a desfășurat focus grupuri cu refugiați în Brașov și București pentru a înțelege mai bine modul în care aceștia accesează informații și servicii. În curând, proiectul se va extinde și în aceste locuri, unde un procent semnificativ de refugiați se stabilesc pe termen mai lung.

Abordarea pe care își propune AMURTEL să o aibă este să comunice și să se consulte în mod continuu cu refugiații și să îi împuternicească să fie o parte activă a procesului, mai degrabă decât doar beneficiari ai ajutorului.