Masa Rotunda la Panatau

In octombrie 2015, AMURTEL  a organizat o masa rotunda la care a avut loc o discutie a reprezentantilor asociatiei cu autoritatile publice de la consiliul local si cei de la Departamentul de Protectia a Copilului, despre Subcontractarea Serviciilor Sociale. Tehnic, mecanismul pentru autoritatile publice pentru a diversifica si a descentraliza serviciile sociale prin subcontractarea ONG-urilor exista, totusi a ramas neutilizat pe tot teritoriul tarii din cauza lipsei de informare, a regulilor si a legislatiei clare.

In timp ce in restul Europei aceasta strategie a fost deja folosita cu succes de cativa ani si a adus eficientizare maxima si reactii pozitive in randul serviciilor din comunitatile locale, in Romania a ramas in urma.

Discutia de la Masa Rotunda a fost organizata in cadrul campaniei de advocacy initiata de FONPC (Federantia ONG-urilor Pentru Copii).

Viitorul durabil pe termen lung al AMURTEL si al majoritatii ONG-urilor din Romania depinde de abilitatea guvernului de a co-finanta corespunzator serviciile oferite. Din momentul in care Romania a intrat in UE, au apus usor zilele in care depindeam de fondurile straine. Exista inca multe lipsuri la nivel local in furnizarea serviciilor sociale si finantarea in acest sector a scazut, desi nevoile au crescut.

In Romania, rata saraciei la copii este de 48.5%, ceea ce indica faptul ca aproape jumatate din copiii romani traiesc sub limita saraciei, iar aproximativ 28.9% din populatie sufera de lipsuri severe. In general, 40.4% din populatia Romaniei este cu risc de saracie sau excludere sociala, ceea ce o face tara cu cea de-a doua cea mai mare statistica in domeniu din Europa.

Intre timp, sectorul public nu este capabil sa tina pasul cu cererea – in acest moment exista o ratie de 1 lucrator social la 1732 de beneficiari si deparamentele de servicii sociale sunt cronic sub-proportionate – mai mici cu 50 %. Este nevoie ca guvernul sa aloce o proportie mai mare din bugetul national pentru a acoperi aceste servicii extrem de solicitate. Totusi, decat sa cheltuie pe programe centralizate care pot fi incarcate de constrangeri birocratice, daca aceste fonduri sunt sub-contractate de ONG-uri care pot crea programe bazate pe nevoile directe ale comunitatii, banii pot fi cheltuiti in feluri in care sa aduca un real impact.

Colaborarea eficienta intre sectorul public si cel privat este esentiala pentru imbunatatirea calitatii vietii prin proiecte pe termen lung, mai ales pentru populatii expuse la riscuri, cum este comunitatea rurala din Panatau.