Mai puternici împreună: sprijinirea integrării și rezilienței MHPSS a refugiaților ucraineni

Proiect AMURTEL din runda 3 a apelului “Help to help Ukraine” CARE-SERA-FONPC

În contextul crizei tumultoase a refugiaților din Ucraina, anul trecut echipa AMURTEL a coordonat un proiect cu un scop hotărât: să facă față provocărilor complexe cu care se confruntă refugiații ucraineni se află în procesul de integrare în România care de peste doi ani, cu accent pe sănătatea mentală și sprijinul psihosocial. 

Imediat după declanșarea războiului și după ce refugiații au început să treacă granița, ECHIPA AMURTEL a demarat un proiect de amploare ce a cuprins 3 faze, ultima etapă s-a desfășurat în perioada 1 august 2023 și 31 ianuarie 2024.

Această inițiativă a cuprins consiliere individuală și de grup, ateliere educaționale, sesiuni de povestiri terapeutice și evenimente comunitare care au încurajat o mai mare înțelegere și prietenie între români și ucraineni, toate adaptate meticulos nevoilor comunității de refugiați.

Proiectul a facilitat sesiuni individuale și de grup, ghidate de psihologi experimentați și profesioniști în sănătate mentală, oferind un mediu sigur pentru exprimarea emoțională și dezvoltarea rezilienței. Recunoscând rolurile esentiale ale educatorilor și părinților, prin sesiuni de formare specializate aceștia au primit instrumentele necesare pentru a sprijini psihologic copiii refugiați.

Sesiunile psihologice de grup și training-urile s-au concentrat pe teme precum:

„Cum să trăiești eficient sub stres”, „Training ‘Părinte pozitiv. Tulburări de somn la copii”, „Cum să faci față emoțiilor negative ale copiilor și să rămâi calm?”, „Etapele dezvoltării psihosexuale a copilului”, „Sindromul impostorului”, „Dependența de gadgeturi”, „Comunicarea non-violentă”, „Limitele personale”, „Inteligența emoțională” și multe altele.

Aceste sesiuni și training-uri au avut un impact semnificativ oferindu-le instrumentele și cunoștințele necesare pentru a face față provocărilor și pentru a-și construi o viață stabilă și echilibrată în România.

Atelierele au integrat instrumente și exerciții de yoga, oferind nu doar eliberare fizică, ci și promovând reglarea emoțională. Cursurile regulate de yoga au devenit spații comunitare pentru conexiune și alinare, promovând atât sănătatea fizică, cât și cea mentală.

Una dintre participantele la curs în varsta de 61 de ani a ne-a lasat acest feedback:
„Exprim profundă recunoștință pentru acest proiect. Cursurile de yoga au fost esențiale în aducerea echilibrului în mintea noastră și întărirea corpului. Personal, am descoperit un sens profund în viața mea prin această experiență transformatoare.”

Explorând adânc arta poveștilor terapeutice ca mijloc de întărire a rezilienței, in două sesiuni, am explorat impactul profund al vindecării narrativ. În cadrul proiectului nostru, peste 60 de beneficiari au participat la sesiuni de formare online. Prin împletirea experiențelor personale participanții au găsit alinare și putere, pornind pe calea descoperirii de sine. Au primit astfel atat validare cat si un sentiment de triumf. 

Un total de 1210 cărți, tipărite în mai multe limbi, inclusiv ucraineană, română, rusă și engleză, au ajuns în școli și centre din întreaga Românie. Impactul eforturilor noastre a răsunat la nivel global, prin posibilitatea de descărcării poveștilor de pe site-ul nostru.

Coeziunea socială a fost promovată prin evenimente comunitare: Schimb de colinde și Spectacolele de teatru terapeutic, Picnic comunitar promovând unitatea și schimbul cultural. Între timp, distribuția de resurse terapeutice, inclusiv povești create chiar de refugiați, au oferit metode pentru exprimare și vindecare.

Aceste întâlniri comunitare nu numai că au oferit momente de bucurie și schimb cultural, ci au servit și ca o platformă vitală pentru construirea conexiunilor și înțelegerii reciproce între persoanele care se confruntă cu provocările excluderii și incertitudinii. Impactul acestor evenimente a fost amplificat în continuare pe măsură ce au atras atenția presei, subliniind amploarea mai largă și influența pozitivă pe care au avut-o în comunitate.

Deși proiectul s-a încheiat, impactul său încă este profund: participantii sustin ca au o comunitate mai solidă acum. Cu toate acestea, călătoria continuă și este nevoie de eforturi pentru a asigura bunăstarea pe termen lung și integrarea acestei comunități.

În retrospectivă, aceast proiect stă mărturie puterii sprijinului și rezilienței. Prin prioritizarea sănătății mentale, promovarea coeziunii sociale și valorificarea potențialului terapeutic al poveștilor sperăm ca am oferit o cheie către un viitor mai linistit pentru refugiații ucraineni din România.