Artizane si bucatarese ucrainene se aduna duminica, 13 noiembrie, la targul ucrainean de mancare traditionala, artizanat si prietenie ce va avea loc de la 12:00 la 17:00 in Bucuresti, la Manasia Hub, pe Strada Stelea Spatarul, nr. 13.
Evenimentul este organizat de Centrul Malva, o initiativa laudabila fondata de Inessa si Kateryna, doua mame ucrainene care au simtit nevoia sa creeze o comunitate si sprijin pentru alti refugiati ucraineni si copiii lor. Centrul Malva este condus de catre voluntari refugiati pentru refugiati si este primul de acest gen din Bucuresti. Acest mic loc de adunare comunitara gazduieste cursuri de yoga si de dans, ofera ingrijire, activitati si un loc de joaca pentru copii de gradinita, organizeaza cluburi de engleza conversationala pentru adolescenti si ofera un spatiu pentru refugiati pentru a se intalni, a discuta si a se sprijini unii pe altii. Ei isi doresc sa atraga mai multi voluntari romani, in special pentru a organiza cursuri de limba romana si sesiuni de jocuri si de sporturi care sa dea sansa copiilor romani si ucraineni sa se cunoasca, sa socializeze impreuna si sa se simta parte din aceeasi comunitate.
Inessa povesteste cum a deschis acest centru din grija pentru multi refugiati care, fiind inca in blocaj, chiar si dupa luni intregi de la inceperea razboiului, aveau tendinta de a sta numai in casa, uitand de dorinta de a iesi si de a socializa. Centrul reprezinta pentru ei o oaza primitoare unde se
11 Noiembrie, 2022
pot intalni si isi pot rezolva impreuna problemele in moduri creative. De exemplu, o parte dintre ei stau cu copiii in timp ce altii lucreaza sau se ocupa de diverse treburi.
Acest iarmaroc s-a dovedit a fi o cale minunata de a aduce laolalta ucraineni si romani, intarind sentimentele de solidaritate si de comunitate. Este un eveniment care creeaza voie buna, conexiune si prietenie intre refugiati si comunitatea gazda. Ucrainenii se bucura sa regaseasca bucatele traditionale care le amintesc de acasa iar romanii descopera cu placere si curiozitate noi feluri de mancare, deopotriva similare si diferite de cele romanesti. Talentatele artizane petrec aproape o luna intreaga confectionand bijuterii din margele colorate, multe in culorile steagurilor Ucrainei si Romaniei, si se bucura nespus cand le vad purtate de romanii care vin la targ. Asociatia de Ajutor AMURTEL, in parteneriat cu NRC (Consiliul Norvegian pentru Refugiati), stimuleaza interesul participantilor cu fluturasi ce cuprind curiozitati despre Romania si Ucraina, in ambele limbi, invitand la un schimb cultural intre cele doua parti, apropiate, de cand cu inceperea razboiului, mult mai mult decat prin simpla vecinatate geografica.
Targul organizat de doamnele de la Malva ajunge duminica aceasta la a sasea editie. Alti refugiati ucraineni afla despre el de pe reteaua de socializare Telegram, unii venind chiar din alte orase, precum Constanta si Brasov, pentru a lua parte la eveniment. Participarea este gratuita, iar fondurile stranse din obiectele de artizanat, mancarurile si dulciurile vandute ii sprijina pe cei ce le-au facut si comunitatea de refugiati ucraineni.
Persoana de contact: Iulia Velican, manager de proiect AMURTEL Telefon: 0722805142
E-mail: bucuresti.pm@amurtel.ro