Festivalul Toamnei cu părinți ucraineni și români împărtășind tradiții și voie bună

O vreme extraordinară pentru Festivalul Toamnei!

La sfârșitul lunii noiembrie, în ciuda ploii din miez de noapte și a previziunilor de 100% ploaie pe tot parcursul weekend-ului, Festivalul Toamnei de la Grădinița Răsărit AMURTEL a fost binecuvântat cu o duminică incredibil de caldă, însorită și senină. Cincizeci și cinci de părinți și copii atât din Ucraina, cât și din România s-au adunat pentru a sărbători sezonul recoltei, pentru a împărtăși tradiții și voie bună și pentru a face cunoștință.

Dansând Hora românească și cântând Chernova Kalyna

Ziua a început cu un dans festiv de „horă” românească cu toți copiii și părinții. Apoi, copiii au cântat câteva cântece despre toamnă pe care le-au pregătit chiar ei, în timp ce Cristina traducea pentru oaspeții noștri ucraineni. Mamele și copiii ucraineni au cântat ulterior cântecul patriotic „Chervona Kalyna”, un cântec emoționant din secolul al XVII-lea despre boabele roșii de călin (Viburnum), care sunt încovoiate de greutăți la început, urmând ca apoi să se ridice cu o nouă viață și încredere până la final.

Legând conexiuni

Didi a întins apoi o parașută mare, de culoarea curcubeului, în mijlocul tuturor, invitându-i pe toți copiii și părinții să se țină de margini. Unii copii, prea entuziasmați pentru a aștepta indicații, alergaseră deja nerăbdători sub baldachinul colorat și vibrant pe care îl forma parașuta. Când parașuta a putut în sfârșit să se așeze până la sol fără bulgări care să se miște și să chicotească continuu, Didi a explicat că va pune o întrebare, iar oricine avea un răspuns afirmativ pentru ea putea veni sub parașută în timp ce toți ceilalți o fluturau deasupra capului, până când aceasta se așeza din nou la sol. Este o modalitate de a descoperi lucrurile care sunt similare, dar și diferite în grup. Mai întâi, toți copiii ucraineni au venit în centru, apoi cei români, apoi toți cei care iubesc câinii și toți cei care iubesc pisicile. Apoi cei cărora le plăceau legumele….un număr surprinzător… dar probabil datorat faptului că pur și simplu copiilor le plăcea să fie sub parașută. Tuturor, bineînțeles, le plăcea înghețata. Apoi, când au fost chemate la centru mamele și, după aceea, tații, a existat un număr suspect de mare de părinți imposibil de tineri…confirmând ipoteza menționată anterior despre iubirea legumelor.

Meșteșuguri românești cu semințe și mirodenii

Toată lumea a intrat apoi înăuntru, unde au fost încântați să găsească ateliere pregătite cu drag de profesoarele noastre Madhavii și Alina încă de vineri seara! Era o masă pregătită cu linguri de lemn și semne de carte din carton acoperite cu pânză și aranjate în farfurioare, care așteptau să fie decorate cu semințe, scoarță, anason stelar și lipici. Era, de asemenea, o masă cu mici flacoane de sticlă, pâlnii și un sortiment atractiv de condimente colorate cu arome interesante – curcurmin, scorțișoară și boia dulce. Copiii au devenit brusc foarte liniștiți și concentrați în timp ce puneau cu grijă diferite straturi de pulbere colorată în flacoane.

Decorarea stegulețelor de turtă dulce coapte de o mamă ucraineană

Între timp, o mamă ucraineană s-a ocupat zile întregi de copt turtă dulce în formă de steaguri. Masa a fost pregătită cu seturi de glazură roșie, galbenă și albastră, astfel încât copiii să poată face steaguri ucrainene și românești… deși unii au preferat un desen abstract mai mult de tip Jackson Pollock. Oricum, nu a durat mult până când au fost devorate de proprii lor creatori.

Bufet vegetarian spectaculos

Când muzica a reînceput afară, în curte, copiii s-au adunat din nou pentru a găsi o masă aranjată cu tot felul de delicatese vegetariene spectaculoase și delicioase făcute de talentata noastră prietenă Andra. Mâncarea a fost în centrul atenției pentru o vreme, în timp ce părinții au primit fiecare câte o „listă de cumpărături”. Părinții români au primit o listă scrisă în limba ucraineană cu grafie fonetică pentru a putea pronunța mai ușor cuvintele, iar părinții ucraineni au primit aceeași listă în limba română.

Cumpărături misterioase la piață

Copiii au jucat apoi pe rând rolul de „vânzători” în piața noastră, care era plină de coșuri cu legume și fructe proaspete din recolta toamnei. Copiii români au ascultat listele citite și repetate de părinții și copiii ucraineni, iar apoi ucrainenii au dat startul la făcut piața și au umplut sacii cu fructe și legume în funcție de listele pe care părinții români încercau să le pronunțe. A fost o modalitate distractivă de a învăța cuvinte într-un context practic și de a experimenta cum este să navighezi nu doar într-o limbă diferită, ci și într-o scriere diferită.

Căutarea de numere potrivite pentru a realiza un schimb de cadouri

Evenimentul s-a încheiat apoi cu un schimb de cadouri pe care fiecare grup de copii le-a făcut în timpul săptămânii. Copiii de la centrul Malva au pregătit mici păpuși festive minunate, iar copiii de la Grădinița Răsărit au avut diferite decorațiuni realizate din semințe. Fiecare copil a extras un număr din punga magică și apoi a găsit obiectul cu numărul corespunzător pentru a-și găsi cadoul.

O experiență festivă și memorabilă pentru a crea un sentiment de comunitate

Una dintre mamele ucrainene a spus: „Vă mulțumesc foarte mult, a fost o sărbătoare atât de frumoasă – nu doar pentru copii, ci și pentru noi!”.  Kateryna, una dintre voluntarele ucrainene care a fondat centrul Malva pentru alți părinți ucraineni pentru a crea oportunități de joacă, socializare și relaționare, a fost foarte emoționată, îmbrățișând-o pe Didi și exprimându-și mulțumirile și încântarea de mai multe ori pe parcursul zilei. Părinții români au fost, de asemenea, foarte încântați de întregul eveniment și de oportunitatea de a-și face noi prieteni într-un mod atât de unic. Unul dintre ei a considerat în mod special că broșura cu descoperiri despre România și Ucraina a fost o idee grozavă. Atmosfera a fost festivă, prietenoasă și plină nu numai de distracție, ci și de o mulțime de oportunități pentru un schimb cultural semnificativ și pentru consolidarea comunității. Acesta va fi începutul unui parteneriat și al unei bune prietenii, ambele centre așteptând cu nerăbdare colaborări viitoare.

Chiar în timp ce echipa AMURTEL făcea curățenie, s-au adunat norii și, până când totul a fost împachetat în mașină, deja cădeau picături de ploaie care au durat tot restul weekend-ului. O sincronizare perfectă!

Acest eveniment a fost organizat cu finanțare asigurată prin parteneriatul cu NRC (Consiliul Norvegian pentru Refugiați) și cu implicarea Grădiniței Răsărit a AMURTEL și a Centrului Malva condus de voluntari ucraineni.