Excursie în natură cu Outward Bound

09.10.2019

 

Copiii mari din Familia AMURTEL s-au descurcat de minune în prima lor aventură de camping în natură cu Outward Bound, în munții frumoși ai Transilvaniei! Outward Bound folosește educația în aer liber pentru a învăța copiii ce este responsabilitatea, lucrul în echipă și tenacitatea de a duce o sarcină la bun sfârșit prin exerciții și jocuri de cooperare, experiențe provocatoare (deseori la înălțime amețitoare cu echipament de escaladă) și expediții în natură.

Copiii au fost foarte nerăbdători să participe la această experiență. Este o aventură devenită tradiție legendară pentru grupurile anterioare de adolescenți care au crescut în Familia AMURTEL. Pentru că am observat cum această experiență i-a ajutat în mod real să fie mai pregătiți pentru viață, prin dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor, prin câștigarea încrederii de sine și a stilului de lucru în echipă, am fost încântați ca și noul grup de copii să beneficieze de această experiență valoroasă. Ei chiar au  pornit în această aventură devreme, fiind, în medie, cu trei ani mai mici decât copiii din grupurile precedente.

Rucsacul Andreei aproape că era mai mare decât ea! Astfel că instructorii au scurtat câteva dintre trasee și întreceri pentru a fi potrivite vârstei copiilor, dar cu aceleași beneficii pentru participanți. Sperăm să putem repeta experiența și în anii următori pentru a putea profita la maxim de toate întrecerile și jocurile.

Experiența aceasta i-a învățat pe copii ce înseamnă asumarea responsabilității, luarea deciziilor și cum să-și rezolve singuri problemele. Au fost responsabili de organizarea echipamentului, citirea hărții, ghidarea și orientarea grupului și prepararea meselor. Una dintre cele mai grele sarcini a fost menținerea focului pe parcursul nopții pentru a ține urșii la distanță de tabără. Garda de noapte a fost organizată în ture și, în mod surprinzător, nimeni nu s-a plâns, nici măcar când a început să plouă la 3 dimineața și Dani, împreună cu unul dintre instructori, au trebuit să se trezească și să preia tura. pregătirea taberei a însemnat muncă de echipă serioasă și organizată, în aer liber.

Experiența de escaladă a fost un alt moment uimitor. La început, Alina, privinf băieții cum își pregăteau echipamentul a întrebat: ”E ceva obligatoriu? Că eu n-am s-o fac!” Dar când a văzut-o pe Nicoleta cocoțată aproape la fel de sus ca băieții, a fost inspirată și a decis să încerce și ea, transformându-se într-o adevărată fată-pisică și a escaladat versantul depășindu-l chiar și pe George!

S-au descurcat de minune și la construcția de plute cu care apoi au pornit într-o cursă pe un lac, dar și la săritul în lac de la înălțime, deși George, cel mai macho din grup, s-a cam speriat și i-a trebuit aproape jumătate de oră să-și facă curaj să sară. Am avut parte și de o competiție de construit turnuri din navelte de plastic, împărțiți în perechi. George și Dani  au fost câștigătorii incontestabili, reușind să etajeze zece lădițe, însă cu siguranță toată lumea a avut curaj să încerce. Cele două Didi au reuțit să ridice doar un turn din șase lădițe.

Numele Outward Bound are o istorie interesantă. El vine de la fraza folosită de căpitanii de vas atunci când nava este gata să plece pe mare – o metaforă pentru pregătirea tinerilor pentru viață. Într-adevăr, sperăm ca prin aceste experiențe memorabile copiii să capete abilități care îi vor face mai capabili și mai pregătiți pentru success odată deveniți adulți.

 

Dacă dorești să contribui pentru a le asigura copiilor din Familia AMURTEL mai multe astfel de experiențe precum și o locuință sigură, mese hrănitoare și ajutor pentru educație și dezvoltare, poți afla cum poți deveni sponsor prin intermediul butonului verde de mai jos.