De ce sa fii voluntar SEV?

In lumea globalizata de astazi, suntem obijnuiti cu calatoritul si mutatul din tara in tara in Europa, fara frontiere si des folosind aceeasi moneda de schimb, acest lucru nefiind dintotdeauna posibil. Experienta de voluntariat serveste la umplerea spatiului dintre tinerii europeni pentru o mai buna integrare in U.E.  Un angajament nobil in timpurile noastre, unde U.E este des vazuta ca un grup de interese economice contrastante.

Putem spune ca suntem niste voluntari mai speciali, dam viata conceptului  „Europei”  prevazut de fondatori. In cazul meu, sunt voluntar in Romania, fiind cert ca nu este una din tarile dezvoltate din Europa, nici locul unde as crede ca oamenii emigreaza pentru a munci. Intradevar, un milion de romani au venit in Italia si reprezinta cea mai mare comunitate imigranta din tara noastra. Stiam cu adevarat foarte putine lucruri despre Romania inainte de a veni aici, in afara faptului ca stiam cativa romani. Astazi, dupa mai bine de noua luni cunosc Romania aproape la fel de bine ca pe nativa mea Italia. Dupa ce am vizitat o multime de locuri, ma simt ca acasa, desi este adevarat ca oficial SEV permite, asa cum am spus inainte, serviciul pentru proiectul selectat cu acomodare si mese platite  ceea ce este foarte bine luand in considerare timpurile pe care le traim). Pot asigura ca este o experienta extraordinara de viata din toate aspectele, este adevarat ca proiectele sunt centrul programului, in medie lucrezi 30 de ore pe saptamana si uneori nu este o munca usoara. Trebuie sa ne adaptam la multe situatii diferite, dar lasati-ne pe noi sa luam in considerare experienta sociala si emotiile umane ale unei aventuri unice.

     Aceasta parte incepe cu formarea ce are loc timp de o saptamana de la sosire, va avea loc intr-o statiune de munte. Toti voluntarii din tara gazda trebuie sa participe la sfarsitul primei lor luni.Acolo vom invata  primii pasi, primele interactiuni cu conexiunile tale, conexiuni ce vor deveni reteaua ta principala, reteaua voluntarilor SEV. Acesti voluntari te vor insoti in marea parte a experientei tale. Din perspectiva unei vieti sociale si culturale este cu adevarat interesant. Ne invata ca suntem egali si ca locul de provenienta nu este decat o problema de curiozitate si descoperire.

     In ciuda varstei, cei de 18-20 de ani se inteleg de minune cu cei de 10 ani. Am descoperit ca doar trebuie sa ne cunoastem si sa vorbim zece minute pentru a combate distanta, a darama barierele si diferitele stereotipuri. Cred ca voluntarii SEV nu sunt reprezentantivi societatii din natiunea lor. Programul le ofera voluntarilor oportunitatea sa fie intr-un grup de oameni care impartasesc mai mult sau mai putin aceleasi interese si au idei similare, cu o gandire deschisa, atentie la dialog, toleranta si diversitate. Valori pe care U.E le promoveaza dar care, din nefericire adesea nu sunt o realitate a Europei. Mie imi pare ca EVS este o speranta, o viziune a iubitei noastre Europe. Cred, fara exagerare ca voluntarii SEV reprezinta o elita, desigur nu in sensul economic si politic al termenului, dar in cel social si cultural.

Deci, intervine urmatorul pas in construirea unei Europe mai bune. Acest program sigur se misca in aceasta directie, asa cum a facut vechiul ”Erasmus” cu studentii de universitate. Lasa-ma sa clarific ceea ce gandesc, cand am fost in “Erasmus” in urma cu doi ani, am avut o experienta grozava.  Totusi, SEV reprezinta ceva mai mult, nu este doar un studiu pentru promovarea examenelor, ai o responsabilitate personala pentru proiectul tau de voluntariat.

    Voluntariatul “Cea mai mare realizare umana in folosul celorlalti” dupa cum spunea Sofocle. Cred ca acest lucru este adevarat, in experienta mea am invatat ca a face ceva pentru ceilalti iti umple inima, dar as fii ipocrit sa neg ca o fac mai mult pentru mine, este o experienta intensa ce alterneaza intre bucurie si perioade dificile. Este viata.

    Sistemul SEV intr-o alta diferenta fata de “Erasmus”, te impinge sa faci fata la circumstante neprevazute. Sigur, pe hartie proiectul tau este clar, activitatile si sarcinile de indeplinit sunt listate exhausiv, dar proiectele sunt variate iar contextele de mediu sunt atat de diferite chiar si in aceeasi tara, la cativa km distanta, distanta ce cateodata se transforma intr-o aventura. Acest lucru o face foarte speciala in ochii mei Sunt multe amintiri si experiente pe care nu le voi uita niciodata, ca de acea data cand am fost intr-un mic sat in Transilvania. Satul avea o semnificanta minoritate ungara, am mers peste  coline cu ceilalti voluntari, iar ce care aveau instrumente muzicale au inceput sa cante. Pe ritmul muzicii ei au reusit sa atrga atentia unor copii romi care se jucau nu foarte departe, iar copii ne-au acompaniat la cantat si dansat, a fost extrem de placut.  A fost, sub impulsul experientelor mele, ceva ce nu am incercat in Italia dar aici este foarte simplu si toti voluntarii calatoresc in acest fel, specificand clar “Suntem voluntari, nu avem bani”.  In calatoria memorabila intr-un oras din Transilvania, cel care ne-a oferit transportul ne-a dus mai intai in cel mai inalt punct al orasului, asa ca am putut sa-l vedem de deasupra. Apoi el ne-a condus la multi km departare sa ne arate casa sa si mica lui ferma. Mandru, el ne-a prezentat familia lui si l-a rugat pe nepotul lui sa ne duca inapoi in centrul orasului, incotro ne indreptam. Nu cred ca multi oameni ar reactiona la fel!

     Sunt doar doua simple episoade, dar asemenea experiente chiar au loc, iar noi voluntarii SEV suntem plini de povesti pe care sa le spunem, de aceea suntem speciali. Sa fii increzator! cateodata sunt experiente  nefericite, momente dificile cand vei fii ingrijorat de ceea ce se intampla cu serviviul de voluntariat si alte aspecte, sau lipsa de afectiune din partea prietenilor de incredere sau a familiei. Trebuie sa crezi ca elementele pozitive le contracareaza pe cele negative!

Acesta este SEV sau dupa cum spun oamenii in Romania “ Asta-i viata”

[:]