Ferma, bebelus, Bulgaria

IMG_6103

Ferma

Proiectul de Ferma (Agricultură Susţinută de Comunitate, ASC) din Poieni a fost deja lansat în vara lui 2012, cu 22 de consumatori/ clienţi înscrisi. Proiectul a beneficiat de câteva burse care ne-au permis să construim o fântână şi 250 mp de seră. De asemenea, am fost selectaţi să primim consiliere şi expertiză din partea Mihaelei Bucşa, expertul programului Prometheus.

Suntem bunici la Familia AMURTEL!

ImageIn acestă primăvară, mamele Familiei AMURTEL au devenit bunici! Magdalena a născut o fetiţă foarte draguţă, căreia i-a pus numele dupa ea: Maria Magdalena. Gopi, Florin şi Luminiţa au fost să o viziteze şi Magdalena a fost foarte fericită să-i primească. Ea este o mama iubitoare care are mare grijă de copilul ei. A devenit un adevărat adult acum, deoarece soţul ei este plecat şn Ungaria majoritatea timpului si ea îşi creşte copilul aproape singurş, cu ajutorul bunicii. Ea duce o viaţă simplă într-un sat în condiţii de sărăcie, dar inima ei este fericită!

Programul de Integrare Socio-profesională Vistara:

IMG_0193Deoarece Cătălin a terminat şcoala în vara lui 2012, a intrat în programul Vistara de integrare în societate, ca un adult responsabil! Pe timpul verii el a lucrat la fermă împreună cu fermierul nostru de baza Geani, care a crescut în Casa AMURT din Domneşti şi care acum este un adult puternic şi harnic. Munca la fermă a fost dificilă câteodată, mai ales cand au trebuit să sape un şanţ pentru a îngropa ţevile de irigare care pompează apa din fântână pana în câmp în caz de caniculă. Am apreciat ajutorul lui în lansarea proiectului de fermă, la momentul primei recolte. După aceea, el a urmat un curs vocaţional de formare la Şcoala de Comerţ Concordia, condusă de un ONG partener, unde a lucrat şi a învăţat împreuna cu alţi adulţi aflaţi în tranzitie pentru iesirea din programele de protecţie socială. Pentru a se pregaăi pentru Concordia, a învăţat cum să-şi facă prima lui pâine – o pâine cu aromă de  nucă, foarte plăcută! Mirosul de pâine proaspătă a umplut toată casa şi toată lumea a fost dornică să încerce rezultatele experimentului, pe care a trebuit să-l împartă, deşi ar fi vrut să mănânce el toată pâinea. Intre timp, Timea s-a stabilit în Elvetia deoarece s-a logodit acolo iar Elvira s-a angajat la „Izvorul Speranţei”, primul ei loc de munca de 8 ore pe zi.

Ridicarea Cortinei

295254_4452191872131_1142922676_nIn vara lui 2012, AMURTEL a trimis 6 persoane din Romania, printre care unul era un  adult Vistara şi o voluntară din Statele Unite, Emma Wade, în Bulgaria pentru a participa la proiectul Tineret în Acţiune ‘Raising the Curtain’. Proiectul a fost un parteneriat între Reţeaua Europeană Pakiv şi AMURTEL Romania. Participanţii au avut parte de mai multe activităţi pentru a pune în discuţie stereotipurile şi a acepta diversitatea, şi au învăţat să folosescă tehnici noi de activism, ca de exemplu: flash-mob, photo-voice etc.