AMURTEL oferă sprijin refugiaților și lucrătorilor din prima linie de la graniță

12.03.2022

Suportul vostru răspunde unei nevoi urgente la graniță

Chiar dacă sunt multe ONG-uri prezente la granița cu Ucraina de la Siret, arătând o solidaritate și bunăvoință remarcabile, majoritatea dintre acestea sunt concentrate pe suplinirea unor nevoi fizice de bază, având foarte puțină pregătire în îngrijirea psihologică de urgență, chiar și printre profesioniștii calificați în răspunsul de urgență. Există multe organizații care oferă băuturi calde, supă, cartele SIM, ajutor juridic și chiar îngrijire pentru animalele de companie, dar sprijinul vostru aduce pentru prima dată serviciul unic de îngrijire psihologică de urgență în efortul de răspuns. Este, de fapt, o specializare profesională nemaivăzută aici.

Suportul vostru generos nu doar că o susține pe Melinda Endrefy, psihologul de urgență al AMURTEL, să ofere îngrijire directă refugiaților care suferă de anxietate, confuzie, depresie ș.a.m.d, dar și facilitează traininguri care să îmbunătățească abilitatea altor organizații de a oferi chiar ele ajutor imediat. Atunci când sunt oferite cursuri de prim ajutor, mulți oameni din publicul larg învață să efectueze măsuri de salvare a vieții, cum ar fi RCP sau îngrijirea de bază a rănilor, ce permit ca oamenii să primească ajutorul crucial și imediat de care au nevoie până când cel specializat este disponibil. În mod similar, aceste cursuri vor ajuta cu adevărat toți refugiații să beneficieze de îngrijirea emoțională blândă și de înaltă calitate atunci când intră pentru prima dată în țară. Într-adevăr, cu cât cineva primește mai devreme un răspuns echilibrat, cald și conectat, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare.

Primul training în primul ajutor psihologic

Ieri, AMURTEL Romania a organizat deja primul training în prim ajutor psihologic cu lucrătorii din prima linie ai ONG-urilor și cu autoritățile prezente în Siret. Melinda a condus sesiunea, care și-a propus să ofere abilități de bază pentru ce să faci și ce să nu faci atunci când ajuți oameni care tocmai au trecut printr-o experiență traumatică.

În plus, Didi Ananda Devapriya a condus a doua parte a sesiunii concentrată pe grijă de sine pentru lucrătorii din prima linie. Ea a explicat răspunsul la stres pe fondul unui puseu de adrenalină care poate optimiza performanța pe termen scurt, dar care poate duce la burnout dacă este prelungit pe o perioadă prea lungă. Ulterior, Didi a explicat cum să activezi răspunsul de relaxare ca să-ți reînnoiești resursele, alături de alți factori care cresc reziliența.

Cerere mare pentru sesiuni ulterioare: AMURTEL a solicitat să ofere sesiuni regulate pentru cei din prima linie

Participanții au fost încântați de training. Astăzi, în cadrul unei ample ședințe de coordonare a tuturor ONG-urilor prezente la Siret, colonelul pentru Protecție Civilă și Răspuns în Situații de Urgență, precum și șeful Serviciilor de Urgență au încurajat pe toată lumea să urmeze cursul. De asemenea, ni s-a solicitat să oferim sesiuni regulate de relaxare și reîncărcare și să solicităm sesiuni de debriefing pentru lucrătorii din prima linie.

AMURTEL coordonează întregului răspuns ONG

În plus, coordonatorul nostru AMURTEL pentru asistență în caz de dezastre, Karl Andersson (Dada Unmantrananda), care lucrează pentru AMURT la nivel internațional, a înființat un birou pentru coordonarea răspunsului civil al ONG-urilor. El a lansat deja un website pentru a optimiza comunicarea între diferite organizații – siret.help, posta resurse și lucra mai eficient. Reprezentanții autorităților care conduc răspunsul de urgență sunt incredibil de recunoscători de intervenția sa, Dada având abilitățile și experiența potrivite pentru a prelua imediat conducerea ONG-urilor.

Încorporarea de noi voluntari

În acest moment, lucrăm la pregătirea unui sistem de onboarding pentru voluntari și ONG-uri în Siret, care să asigure că principiile de bază ale ajutorului umanitar sunt bine înțelese și puse în practică, astfel încât procesul cu totul să aibă o calitate mai bună.

Contribuiți la misiunea noastră! Donați acum!

Vă mulțumim foarte mult!