In luna August, in timpul celor mai calduroase zile din aceasta vara, echipa de voluntari AMURTEL nou infiintata a realizat programe pentru copii si femei in tabara Lacul Sarat din Braila pentru familiile de romi, afectate de inundatii. AMURTEL Romania a organizat un curs de Management al al Situatiilor de Dezastre in luna Iulie, iar acum a fost oportunitatea perfecta de a pune in aplicatie modelul de “Spatii prietenoase ” prezentat la curs.
Douazeci de copii cu varste diverse au participat la program. Cu totii au provenit din familii dezavantajate socio-economic, care locuiau in casele nationalizate atunci cand Dunarea le-a inundat locuintele, raul aflandu-se chiar peste strada, umplandu-le camerele cu apa pana la o inaltime de doi metri. Sinistratii au salvat ce au putut iar dupa ce apa s-a retras au mutat acesti itemi la etajele superioare, insa majoritatea mobilei si a bunurilor au fost distruse. Au durat zile intregi pana ce apa s-a retras si cladirea s-a uscat pentru a fi reparata. Intre timp, locuitorii blocului au fost cu totii evacuati intr-o tabara de tineri, unde locuiesc in cabanute primind mancare gatita, pana cand locuintele le sunt refacute pentru a se putea muta la loc.
Multumita sponsorilor nostrii, AMURTEL a putut sa cumpere atat un cort tip pavilion, materiale de arta, jucarii si gustari pentru copii cat si provizii pentru camping pentru echipa. Copiii au primit invitatii speciale la program si au asteptat cu nerabdare echipa in fiecare dimineata. Cu totii au sarit in ajutor pentru a instala cortul. Programul a inclus cantece, citire de basme, pictura pe fata, jocuri , dansuri , modelaj si pictura pe hartie. La inceput, unii parintii au fost putin suspiciosi insa rasetele pline de bucurie ale copiilor i-au atras sa se apropie si imediat mamele au fost absorbite de pictura si modelaj alaturi de copii lor, apoi dansand dansuri rome.
AMURTEL a organizat de asemenea o adunare a femeilor… de fapt femeile erau deja adunate la umbra unui copac, mancand seminte, iar noi ne-am alaturat prezentandu-ne si incercand sa cunostem mai multe lucruri despre grup. Au fost foarte entuziasmate sa se prezinte, spunand ca sunt o comunitate foarte unita si se ajuta intre ei, placandu-le sa rada si sa glumeasca. Am descoperit ca majoritatea erau inrudite, ori prin sange ori prin casatorie, cu adevarat o familie extinsa. Le-am aratat cateva jocuri de grup si tehnici de relaxare care au condus la o ploaie de rasete si glume, iar apoi mamele s-au alaturat copiilor sa danseze cand am pus muzica roma.
Dimineata urmatoare, deja la ora 6:30 copii erau treji, curatand cortul cu multa grija si stergand masutele amenajate pentru ei , de cel putin 6 ori – intreband nerabdatori membrii echipei, cand se indreptau spre baie sau dusuri – “La ce ora veniti sa ne jucam ?” A fost evident ca majoritatea copiilor au avut un acces foarte limitat la oportunitati de a fi creativi, cauza pentru care au fost atat de nerabdatori sa se exprime creativ.
A doua zi le-am citit basmul “Acolo unde sunt lucrurile salbatice” – apoi am facut masti de monstri din aluat pentru balul de incheiere, unde au dansat si cantat.
Programul s-a incheiat cu pictura si o tombola unde fiecare copil a castigat un animalut de plus, mingii si gustari pentru acasa. A fost un program de succes si foarte placut pentru toti.