Extinderea incluziunii sociale la Gradinita Rasarit

De la fondarea sa in 1995, Gradinita Rasarit din Bucuresti a initiat incluziunea sociala formand grupe diferite de cele obisnuite. A integrat copiii cu nevoi speciale stabilind o programa, un mod de lucru si de comunicare astfel incat toti copiii sa se simta inclusi. Anii de gradinita acopera o perioada critica in dezvoltarea personala, constituind modelul experientelor viitoare. Atunci cand copiii nu pot participa la activitati organizate intr-un mediu social alaturi de alti copii de varsta lor si socializeaza doar cu semeni ce au nevoi speciale, acestia se simt exclusi si fortati sa se adapteze la ”obisnuit”. In final, sunt marginalizati si exclusi din punct de vedere social. Abilitatile de comunicare sunt de asemenea formate pe parcursul acestei perioade. Asadar, atunci cand copiii se afla intr-un mediu iubitor care ii accepta si ii incurajeaza, atat increderea cat si relatiile fondate pot inflori. Satisfactia unui om porneste din stabilirea unor relatii sociale stabile, insa copiii care nu sunt acceptati inca de la o varsta frageda in acest tip de mediu, nu vor putea simti niciodata acest sentiment de implinire.

Nu numai copiii dezavantajati beneficiaza de incluziune sociala- marginalizarea sociala apare  cand oamenii care nu sunt obisnuiti cu diversitatea simt disconfort odata ce o intalnesc. Copiii care cresc intr-un mediu care accepta toti oamenii invata lectii de viata importante despre empatie, respect si prietenie. Remediul prejudecatilor reprezinta prietena adevarata.

Gradinitile au inceput sa promoveze acum ceva timp incluziunea sociala promovand diversitatea in multele sale forme si specializandu-se pe integrarea copiilor cu dizabilitati. Anul trecut, am inceput de asemenea sa includem copiii cu dizabilitati mintale iar anul acesta ne ocupam de trei astfel de copii, doi dintre care sufera de autism. Acestia vin la gradinita insotiti de ajutoare specializate care lucreaza impreuna cu specialistii in educatie speciala pentru a crea un plan educational individualizat. Includem ajutoarele in intalnirile saptamanale care se concentreaza pe cate un copil in fiecare saptamana. Este o provocare noua dar a a adus satisfactie echipei odata cu progresele facute de copii.
IMG_2770In acest an, vom duce incluziunea sociala la un alt nivel, extinzand posibilitatea catorva alti copii defavorizati de a merge la gradinita din nordului Bucurestiului. Aceasta este situata intr-o zona relativ saraca din punct de vedere economic, avand in vedere criza prin care trece tara in acest moment. Multe familii sunt atat de afectate incat nu-si pot permite sa-si trimita copiii la gradinitele publice. Acum cateva saptamani, AMURTEL a semnat un contract de parteneriat cu Departamentul Serviciilor Sociale pentru a putea asigura suma corespunzatoare pentru doi beneficiari. Deja avem o fetita care este scutita de plata- tatal sau a murit cand ea avea un an, lasand-o pe mama ei sa aiba grija de 4 copii fara ajutor social.

Mancarea pentru un copil costa mai putin de un euro pe zi (20 de euro pe luna, 240 de euro pe an)

Va rugam sa va ganditi la posibilitatea de a deveni sponsor.

Pentru a dona online: