Proiectul “Participă și tu!” – Concluzii

AMURT Romania în parteneriat cu AMURTEL Romania și PEN Bulgaria au implementat în perioada octombrie 2014 – 2016 proiectul „Participă și tu” în comunitățile rurale din județul Ilfov: Domnești, Clinceni și Ciorogârla.

Proiectul a fost finanțat de către SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG România, Componenta 2. Justiție socială, subcomponenta 2.1 – Dezvoltarea comunitatilor rurale interetnice cu suma de 64,607.10 euro.

Scopul proiectului a fost combaterea sărăciei în rândul persoanelor aparţinând grupurilor de etnie romă şi non-roma prin facilitarea exercitării cetățeniei democratice, a dialogului multicultural şi a creşterii angajabilităţii pe o piaţă locală incluzivă.

7674_987328294637358_8019485541219249882_n

Proiectul a urmărit abilitarea comunităților prin oferirea de traininguri pentru a le informa cu privire la drepturile și responsabilitățile lor sociale, cum să aibă o comunicare mai eficientă cu autoritățile, să combată discriminarea și excluziunea și de a oferi formare în competențe antreprenoriale, astfel încât comunitățile să-și rezolve problemele economice prin deschiderea de mici afaceri locale.

Inițial, proiectul a supraestimat cunoștințele și abilitățile potențialilor beneficiari și a subestimat gravitatea situației in care se afla comunitatea (sărăcie extremă, lipsa educației).

Din cauza nivelului de educație și de alfabetizare scăzut al populației, echipa de proiect a trebuit să adapteze în mod drastic strategiile inițiale pentru a reuși să motiveze și să implice beneficiarii în activitățile proiectului. Astfel, în timpul formării antreprenoriale, echipa a conceput jocuri interactive pentru a implica toți membrii comunității. Pe măsură ce jocul de rol a implicat și copiii prezenți, părinții acestora au început să se simtă confortabil și au fost dispuși să participe și să se implice în training-uri. În acest fel, ei au fost capabili să învețe conceptele de bază legate de afaceri într-un mod accesibil. Cu toate acestea, una dintre principalele lecții învățate în timpul proiectului a fost că activitățile trebuiau să se desfășoare în pași mult mai mici față de cum s-a planificat inițial, pentru a facilita procesul de învățare a conceptelor de bază.

img_2375

Iulia Halangescu a organizat instruiri în școlile elementare din localități pentru a sensibiliza copiii cu privire la problemele legate de discriminare și agresiune. Copiii au organizat,un flashmob în fața școlii lor. Iulia a contribuit dincolo de rolul său în cadrul proiectului, devenind motorul și coloana vertebrală a tuturor lucrărilor de dezvoltare a comunității.

img_5038

In plus, prin implicarea generoasă a unei companii italiene de transport, Erredi și Caritas Sondrio, AMURTEL a organizat mai multe distribuții de îmbrăcăminte și mobilier expediate din Italia pentru cele 3 comunități. Acest lucru a permis echipei să câștige încrederea comunității și să încurajeze o mai mare participare cetățenilor.

img_2480

Unul dintre cele mai importante activități ale proiectului a fost un festival organizat pe data de 8 aprilie, pentru a sărbători Ziua Internațională a Romilor în Domnesti. Mai mult de 100 de persoane au participat – AMURTEL a organizat o proiecție de film, o galerie cu portretele liderilor romi și o pictură uimitoare de 2,5 m, frumos creată de voluntara noastră din Italia, Vistara.

Munca pentru dezvoltarea comunităților a creat o mulțime de așteptări, deoarece această comunitate săracă a fost foarte neglijată și există o mulțime de nevoi critice. Echipa Amurtel a vizitat o familie a cărei casă a ars în luna martie, dar acești continuă să trăiască în ruine – doi bunici (bunicul are un handicap mintal) și trei nepoți. Există un număr copleșitor de situații de urgență similare.

Rezultatul principal al acestui proiect de este că prin colaborarea cu membrii comunităților, nevoile, competențele, dar și resursele lor au devenit mult mai clare, iar organizația are acum o bază solidă pentru dezvoltarea de noi proiecte pentru a îmbunătăți viața locuitorilor din comunități.

IMG_2588