In vara aceasta, AMURTEL Romania a început un proiect de agricultură locală la ferma din Poieni, situată aproape de proiectele nostre din Pănătău, în partea rurală din judeţul Buzău. Proiectul urmăreşte să crească gradul de autonomie economică a Centrului de plasament „Familia AMURTEL” şi a Centrului after-school „Izvorul Speranţei” prin producerea propriilor fructe şi legume. Acest proiect ne-ar reduce costurile şi ar produce legume organice de calitate pentru copiii care beneficiază de proiectele nostre.
Ferma este un proiect de incluziune socială creat pentru a oferi experienţă de muncă tinerilor adulţi din programul de integrare socio-profesională Vistara a tinerilor care ies din sistemul de îngrijire al „Familiei AMURTEL”. Experienţa ne-a învăţat că procesul de integrare pe piaţa muncii este mai eficient dacă ei au şansa de a avea o experienţă de munca într-un program de tranziţie, înainte de a intra direct pe piaţa muncii extrem de competitivă. In această vară, Cătălin a lucrat la fermă, fiind primul lucrător din Vistara.
Proiectul a fost iniţiat datorită implicării pasionate a unui inginer horticol dinamic, Gabi Corbu, care în regim de voluntariat a creat planul proiectului şi a supravegheat lucrătorii. El a adunat grupul initial al consumatorilor pentru produsele fermei (ASC), cu ajutorul unui grup de activişti din Bucureşti. Unii părinţi din Gradiniţele Răsărit au sprijinit şi ei iniţiativa şi s-au înscris ca membri în grupul de consumatori. Au plătit în avans şi un preţ fix pe timpul sezonului de producţie, pentru a primi săptămânal un coş de legume naturale.
A fost o vară dificilă datorită căldurii intense şi secetei care au cauzat daune producţiei agricole în toată România, inclusiv recoltei nostre. Proviziile locale de apă s-au terminat şi nu am putut să udăm recolta timp de câteva săptămâni. In acest timp am strâns fonduri de urgenţă şi am construit o fântână. Am gasit un izvor natural care încă mai curgea pe timpul secetei şi am putut să schimbam direcţia apei spre fântâna construită care s-a umplut repede. Pe lângă asta, am putut crea un sistem de captare a apei de ploaie pe care am direcţionat-o către fântâna sercată de lângă casă.
In ciuda obstacolelor, ferma a reuşit să producă mai mult de 1000 de kg de fructe şi legume, care au fost distribuite, la membrii CSA în coşuri săptămânale. Din totalul de 22 de membri, 14 au fost lângă noi toată durata sezonului.
In noiembrie 2012, AMURTEL a organizat la fermă un atelier intitulat: „Hibernarea grădinii pe timp de iarnă– pregătirile de toamnă în agricultura organică”. Dna. profesor Viorica Lagunovschi-Luchian de la Facultatea de Horticultură din Universitatea de Ştiinţe Agricole şiVeterinare din Bucureşti a susţinut formarea în cadrul atelierului impreună cu Gabi Corbu, voluntarul nostru agronom. Am avut 20 de participanti din alte ONGuri, din comunitatea locală şi tinerii programului Vistara. Componenta practică a atelierului a inclus: construirea unui „RAISED BED” – o tehnică specială în agricultura organică, care creează un microclimat favorabil pe timpul iernii prin îngroparea unor buşteni în mijlocul unui strat înălţat de pământ. Lemnul se decompune uşor, devenind un fertilizator şi atrage microorganisme care îmbogăţesc pământul. Lemnul îngropat reglează şi umiditatea stratului de pământ.