La începutul lunii mai 2020, pe măsură ce pandemia COVID-19 a declanșat blocarea și întreruperea lanțurilor de aprovizionare la nivel mondial, Grădina Bio AMURTEL, a fost în titlurile de presă, pe măsură ce interesul pentru distribuția pe lanțuri mici, locale, a crescut.
Grădina Bio AMURTEL este înființată ca un proiect comunitar pentru agricultură susținută (CSA) și livrează un coș săptămânal cu legume sezoniere, certificate organic pentru o medie de 35 de membri în București și Buzău în perioada aprilie – decembrie.
Agricultura comunitară sprijinită este un sistem în care membrii investesc într-un abonament sezonier, dezvoltând astfel o relație strânsă și personală cu producătorul și primind legume direct de la „fermă la farfurie”, eliminând intermediarii.
Deși este din ce în ce mai dificil pentru micii fermieri ecologici să rămână competitivi și viabili pe o piață dominată de agricultură industrializată la scară largă, sistemul CSA oferă o alternativă echitabilă și durabilă.
Pandemia a expus fragilitatea agriculturii modelului centralizat la scară largă, care depinde de lanțurile de aprovizionare elaborate pentru a ajunge la consumatori. De asemenea, a contribuit la evidențierea importanței creării de alternative durabile la nivel local, precum CSA-urile.
Grădina Bio a AMURTEL nu este însă singurul producător doar pentru abonații săi, ci produce, de asemenea, aproximativ 5 coșuri de legume pentru casa de copii a familiei AMURTEL și alte proiecte locale AMURTEL, pentru a le spori autosuficiența. Funcționează acum din 2011 și angajează două femei locale foarte muncitoare, dedicate – Cristina și Daniela.
Sezonul din acest an a pornit mai lent, deoarece pandemia a cauzat mai multe preocupări și complicații logistice. Pe lângă incertitudinea modului în care blocajele și perioadele de carantină pot afecta transportul din sat în oraș, șoferul de livrare al grădinii este, de asemenea, un îngrijitor în casa copiilor.
Avea câteva îngrijorări foarte reale cu privire la expunerea pe care ar avea-o dacă ar conduce și ar putea contamina locuința copiilor. După ce am explorat mai multe parteneriate potențiale, la final, am găsit un șofer din București.
Cu toate acestea, după ezitarea inițială în lansarea grădinii, a primit brusc multă atenție neașteptată pentru mass-media! Președintele AMURTEL, Didi, a fost invitată pentru prima dată la un interviu transmis prin Skype în cadrul unui program de televiziune din Buzău.
În zilele următoare, grădina a apărut într-un program național despre agricultură. Articolele au început să fie publicate în lucrări la nivel de județ. Apoi a venit o invitație de a întâlni o echipă de jurnaliști din Libertatea – unul dintre cele mai mari ziare la nivel național.
Jurnaliștii de la Libertatea au făcut o piesă superbă, care a apărut online cu un videoclip foarte artistic și un album cu aproximativ 30 de fotografii profesionale frumoase, nu numai a fermei, ci și acasă a copiilor (de la poartă, deoarece carantina era încă pe loc).
Aceștia au dezvăluit că oamenii s-au săturat de toate raportările despre pandemie și că au fost încântați să aibă o poveste pozitivă și inspirată de raportat. Au fost deosebit de impresionați de legătura dintre afacerile din grădină și casa copiilor.
Un alt ziar național important „Adevarul” a scris două articole despre motivația Didi de a demara proiectul Gradina Bio și modul în care micii fermieri își câștigă viața printr-o agricultură susținută de comunitate.
Între timp – Didi a primit și un apel de la un reporter TV pentru un post național de televiziune – și în timp ce este pe drum pentru acel interviu, un alt canal TV important întreabă dacă ar putea să se alăture și ei. Iată reportajul pe care l-au făcut pentru Kanal D. În aceeași zi – articolul Libertatea apare pe prima pagină a ziarului.
Atenția suplimentară a mass-media a dat un adevărat impuls dezvoltării Grădinii Bio AMURTEL, care a reușit să atragă înscrierile complete pentru întregul sezon. Și chiar mai important, sistemul comunitar de agricultură susținută a fost introdus pentru o audiență mai largă și sperăm că va servi la creșterea numărului de CSA din țară.