Proiectul „Managementul Integrării pe Piaţa Muncii” a fost implementat în România de CDD în perioada: 2012 -2014, alături de ceilalţi parteneri transnaţionali: Promoción Educativa Sociedad Cooperativa (Spania, coordonator al proiectului), BIDA e.V. „Kultur und Bildung” (Germania) şi E Mobil Press (Italia). El s-a desfăşurat în cadrul Programului „Invăţare pe Tot Parcursul Vieţii”, Programul Sectorial Grundtvig Parteneriate pentru Invăţare şi a urmărit îmbunătăţirea competenţelor de management pentru cei care oferă educaţie adulţilor şi care lucrează cu grupuri aflate în situaţie de risc de excluziune socială, facilitând integrarea lor în câmpul muncii.
În cadrul proiectului au fost selectate şi prezentate exemple de bune practici de educaţie a adulţilor din diferite grupuri dezavantajate: femei victime ale violenţei, migranţi, tineri din centrele de plasament, tineri cu dizabilităţi, şomeri etc. din cele 4 ţări participante. A fost creata o grilă de criterii pe baza careia a fost analizat setul de bune practici din fiecare ţară în parte şi s-a realizat, în final, o analiză globală a tuturor exemplelor prezentate pentru identificarea unor similitudin şi diferenţe la nivel transnaţional.
Intregul demers al acestui proiect alcătuieşte „Manualului de Educaţie pentru Integrarea în Campul Muncii a Persoanelor Dezavantajate” care poate fi consultat în limba engleză la: http://www.promocioneducativa.es/managelabourintegration/resultsRO.html
Vă învităm să consultaţi cele două materiale dacă urmăriţi să oferiţi educaţie adulţilor din grupurile dezavantajate și:
- sunt interesaţi de integrarea mai eficientă a acestora în câmpul muncii
- doriţi să vă îmbunătăţiţi competenţele de management şi practicile de educaţie a adulţilor prin cunoaşterea unor bune practici
- urmăriţi apropierea procesului de educaţie a adulţilor din grupurile dezavantajate de piaţa muncii.
Organizaţiile neguvernamentale care au facut parte din Grupului Naţional de Lucru, cu ajutorul cărora a fost realizată activitatea în România sunt: Asociaţia A.F.I. – PROFAMILIA, ARCA – Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi, Asociaţia de Ajutor Caritabil AMURT, Asociaţia de Ajutor AMURTEL România, Asociaţia MAIA, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Educaţia 2000+ şi Centrul pentru Dezvoltare Democratică.
Mai multe informaţii despre proiect sunt disponibile la: http://www.promocioneducativa.es/managelabourintegration/ sau http://www.cdd.org.ro
In cadrul mobilitatii din Germania (10-14 iunie ) in care am vizitat bunele practici prezentate in intalnirea din Valladolid am decis impreuna cu partenerii transnationali ca intregul proiect sa alcatuiasca Manualul de Educatie pentru Integrarea in Campul Muncii a Persoanelor Defavorizate.Pentru o viziune de ansamblu asupra Manualului, partenerul spaniol a elaborat o sinteza globala a analizelor comparative din fiecare tara (Ge, It, Sp, Ro) in care a evidentiat similitudinile si diferentele aparute in cadrul bunelor practici din cele 4 tari.
Acesta sinteza a fost tradusa in toate limbile proiectului, inclusiv in limba romana si poate fi consultata la:Multumim pentru contributiile aduse la rezultatele finale ale proiectului, pentru colaborarea minunata pe care am avut-o, pentru atmosfera calda si profesionala in care am lucrat impreuna si, nu in ultimul rand pentru motivatia tuturor de a gasi solutii de integrare si ocupare a persoanelor defavorizate.