Dansuri, teatru și emoții: video de la aniversara

Reamintind 20 de ani la Centrul de Plasament Familia AMURTEL

 

“Douazeci de ani, a fost greu, dar a meritat.” spune Mirela Birla, coordonatorul Centrului Familia AMURTEL. “Sa te ridici de fiecare dată când ești tras în jos, să înflorești cu fiecare obstacol”, este motto-ul centrului, determinat de toți colaboratorii care s-au implicat cu devotament.

Sâmbăta 19 Septembrie 2015 Asociația de Ajutor AMURTEL România a sarbatorit  20 de ani de activitate în România la Pănătău, județul Buzau, în cadrul Familiei AMURTEL, alături de 70 de invitați: copii și tineri adulți ai Familiei AMURTEL, echipa asociației, prieteni și susținătorii acesteia printre care, reprezentanții oficialităților și ai liceului local, reprezentanții Asociației din Elveția, Verein Kinderheim Pănătău, participanți din cadrul altor proiecte AMURTEL din București, clienții Gradinii Sociale AMURTEL și ai Centrului Morningstar, precum și alți parteneri.

Asociația de Ajutor AMURTEL a fost inființată în România în urmă cu 20 de ani, aducând-o și pe Cornelia Fischer, asistentă medicală din Elveția, care mai tarziu va fi cunoscută și sub apelativul afectuos de Mami. Mișcată de condițiile nepotrivite din centrele sociale de stat din România, Cornelia a hotărât să-și dedice viața construirii unui centru de tip familial pentru copiii nevoiași în Pănătău, județul Buzău sub tutela Asociației. Între timp, proiectele asociației s-au diversificat, avand o paleta mult mai larga de activități, astfel luand ființa centrul de plasament Familia AMURTEL,  centrul de zi Izvorul Speranței cât și o intreprindere socială, Grădina Bio AMURTEL.

Ceremonia a fost deschisa cu emoție de Cornelia “Mami” Fischer, gazda acestui eveniment și inițiatoarea proiectului, apoi au luat cuvantul și cativa dintre colaboratorii proiectului: reprezentanta asociației “Verein Kinderheim Pănătău” din Elveția, sponsorul principal al proiectului; Nicoleta Albu, director al Liceului “Radu Vladescu” din Pătârlagele, care au felicitat echipa Familiei AMURTEL pentru modul în care i-au crescut și i-au pus în valoare pe copii.

A fost remarcată prezența oficialităților locale: Corina Braniște – reprezentând DGASPC Buzău; Roxana Vișan și Vasilica Stoica – din partea Primăriei Pănătău, dr. Aurelia Diaconescu – medicul localității.

Ziua a debutat la casa copiilor din Pănătău, unde aceștia au pregătit locul în mod festiv, cu ornamente făcute de ei, cu diferite gustări și cu voie bună. Copiii au fost protagoniștii unui impresionant moment artistic organizat în totalitate de ei cu gingașa coordonare a lui Mami.

Fiecare copil a avut oportunitatea de a străluci pe scena amenajată în casa AMURTEL, punându-și fiecare în evidență talentele și curajul de a se exprima în public. Am avut ocazia să cunoaștem copiii și să le aflăm poveștile de viață. Cei mai mari, adulți acum, ne-au spus poveștile lor de succes despre integrarea în viața socială, iar cei mai mici ne-au înduioșat cu planurile lor de viitor. Am avut ocazia să-i cunoaștem și pe cei care au reușit să înfăptuiască miracolele de-a lungul acestui drum uneori anevoios: echipa AMURTEL, partenerii locali, sponsorii, donatorii și prietenii asociației. Aportul lor este neprețuit și este un motiv de inspirație pentru oricine.

Ziua a continuat la centrul de zi Izvorul Speranței, unde am urmărit un clip aniversar cu cele mai importante momente de pe parcursul celor 20 de ani de activitate și am aflat mai multe despre proiectele desfășurate de asociație.

Emoțiile au culminat la pensiunea Valea Lupului coordonată de Mami, unde am fost invitați să luăm masa împreună și am asistat la un moment de teatru de păpuși în format bilingv, cu traducere simultană din partea copiilor care acum sunt și experți în limbi străine! S-a organizat un tur al pensiunii și al împrejurimilor și am fost cu toții uimiți de frumusețea naturală a zonei. Câțiva dintre invitați au mers și la Poieni, unde au vizitat proiectul grădinii sociale bio, care asigură producția de hrană pentru centrul de plasament Familia AMURTEL și pentru Centrul de Zi Izvorul Speranței.

După o zi plină de emoții și surprize, am plecat acasă cu promisiunea că ne vom întoarce și la anul pentru a sărbători din nou miracolul iubirii și al dăruirii în slujba celor care au cea mai mare nevoie de iubire – copiii.

AMURTEL activează în întreaga lume și are proiecte cât se poate de vaste. Ce e impresionant la activitățile acestei asociații, este sensibilitatea pentru situațiile deosebite în care ajutorul este necesar, acele momente de iluminare care dau naștere la dovezi impresionante de umanitate, căldură și iubire.