AMURTEL și Săptămâna Națională de Voluntariat

Săptămâna Națională de Voluntariat a adus Asociației AMURTEL câte puțin din toate: emoție, prieteni noi, muncă, energie, voie bună, soare, aer, veselie. În weekendul 10 – 11 mai echipa noastră, însoțită de voluntari și prieteni, a plecat spre frumoasa zonă montană a județului Buzău, unde își au reședința două dintre proiectele noastre – Centrul de Zi Izvorul Speranței Pănătău și Grădina Socială Poieni.

Proiectul pentru weekend a fost construirea unei grădini de tip Mandala în frumoasa curte în care creștem produse bio din Poieni. Copiii de la centru au fost mai mult decât bucuroși să petreacă două zile în aer liber. Alături de ei au mai venit voluntari din București – Cristina, Denisa, Mihai, Raul, Florentina prieteni ai asociației noastre, Valentin – un voluntar din Patirlagele, copii de la centrul Familia AMURTEL, chiar și un voluntar din America.

image002Pregătirile pentru demararea proiectului le-am făcut alături de domnul Ungureanu, inginer agronom, expert pasionat de lumea plantelor. Dumnealui ne-a ajutat cu sfaturi prețioase despre structura și compoziția grădinii.

În prima zi vremea nu prea a fost de partea noastră, dar nimeni nu s-a plâns, prețuind cu toții importanța apei de ploaie pentru buna reușită a proiectului nostru. Așadar, s-a muncit la construirea bazei grădinii chiar și în ciuda rafalelor capricioase de ploaie și de vânt. A fost curățată porțiunea de pământ ce urma să fie lucrată. Din resturile vegetale rezultate am învățat cum să facem compost pentru proiectul de permacultură pe care îl desfășurăm acolo. Au fost aduse pietre frumoase de la râu, s-a marcat și s-a măsurat terenul astfel încât proporțiile armonioase ale mandalei să fie respectate întocmai.

image005-300x224A doua zi vremea s-a hotărât să fie mai cooperantă și ne-am bucurat de soare. Cei mai mici au ajutat la așezarea patului de paie, care constituie baza potecilor. La sugestiile lui Elijah – voluntarul nostru din America – tot cei mai mici au împletit răchită și au ornat în mod inedit marginile potecilor, învățând să folosească marcatoare și sfori și construind astfel lucruri trainice. S-a săpat pământul și în squarurile amenajate am plantat flori și plante medicinale. La sfârșitul zilei am admirat cu toții munca și am visat cu ochii deschiși la multitudinea de culori, forme și mirosuri aromate ce ne vor încânta o dată ce grădina Mandala va începe să dea rod.