O alternativa sigura pentru ingriijire copiii mici in timpul pandemiei

10.11.2020

Contextul actual in care se afla parintii si copiii

Din cauza pandemiei un număr foarte mare de părinţi sunt obligaţi să jongleze cu ȋndatoririle de la locul de muncă şi cu necesitatea de a-i superviza pe cei mici in activităţile lor de zi cu zi. Din păcate, în această perioadă dificilă, mulți părinți nu găsesc altă alternativă decât să le ofere copiilor lor dispozitive electronice sau divertisment la televizor, în timp ce se ocupă de alte sarcini. In prezent, din cauza acestor aspecte, copiii cu vârste ȋntre 0-6 ani sunt expuşi frecvent la ecrane pentru perioade de timp mult mai lungi decât cele recomandate de OMS și acest lucru le poate afecta dezvoltarea socială și neurologică pe termen lung.

Mulți părinți buni și conștiincioși aflați în această situație sunt foarte îngrijorați și au nevoie de alternative sigure care să ofere copiilor experiențele senzoriale, structura, rutina și îngrijirea adecvată de care au nevoie acum, mai mult ca niciodată. Cu toate acestea, cu grădinițele și școlile suspendate, costurile pentru baby-sitter in creştere și mulți bunici care trebuie să-și protejeze sănătatea, există foarte puține opțiuni la dispoziţia părinţilor.

Programul Child Friendly Space vine in ajutorul familiilor ca o solutie la aceasta situatie.

Istoricul CFS

In prezent, Asociatia de Ajutor AMURTEL Romania, ofera programul „Child Friendly Space” (CFS), o initiativa inspirata de una din principalele activitati despasurate de asociatiile AMURT si AMURTEL in locatiile afectate de calamitati, razboaie sau crize umanitare, din intreaga lume

La nivel international, AMURT si AMURTEL au experienta in organizarea programelor Child Friendly Space in tari ca Haiti, Lebanon, in Mianmanr. In aceste tari asociatia a lucrat cu copiii in contextul unor crize umanitare de exceptie. Copiii care au avut parte de activitati structurate su reusit sa depaseasca mult mai usor traumele provocate de eveniment.

CFS in Bucuresti

La nivelul tarii noastre, Asociatia AMURTEL  pune la dispozitia parintilor din Bucuresti acest program structurat pentru nevoile copiilor lor si pentru a preveni riscurile discutate mai sus.

Acesta este un program temporar, vazut ca o solutie la problemele cu care se confrunta parintii si copiii in aceasta perioada delicata.

Copii au nevoie de stabilitate si de rutine clare pe care sa le urmeze si pe care sa se bazeze. Copiii depind 100% de adultii din jurul lor si vor absorbi imediat emotiile acestora, iar situatiile care creeaza teama si anxietate in randul adultilor vor avea unimpact major si asupra lor.

Pentru dezvoltarea lor sanatoasa, copiii au nevoie de o structura pe care sa se poata baza.

In cadrul programului nu se desfasoara activitati didactice. Se realizeaza activitati structurate, avand ca scop dezvoltarea socio-emotionala a celor mici, fiind potrivite pentru varsta copiilor, printre care: exercitii de auto reglare, yoga pentru copii, activitati in aer liber si activitati ce contin partea de storytelling.

Asociatia AMURTEL va folosi temporar infrastructura si resursele prezente la Gradinita Rasarit pentru a oferi parintilor oportunitatea de a-i aduce pe cei mici sa beneficieze de activitatile structurate din cadrul programului Child Friendly Space.

Pentru a respecta in totalitate masurile impuse de autoritati si pentru a proteja toate persoanele implicate, acest program se adreseaza unui numar limitat de copii.

Masuri de protectie in cadrul CFS

In cadrul programului masurile de protectie sunt respectate cu strictete.

Personalul asociatiei se asigura de respectarea normelor de igiena si protectie prin:

 • dezinfectarea spatiilor prin intermediul unei lampi uv;
 • despasurarea activitatilor cu cei mici preponderent in aer liber, in curte;
 • amplasarea unor panouri de plexiglas la mesele folosite de copii in interior;
 • prezenta in regim full time a unei asistente medicale ce realizeaza triajul copiilor in fiecare dimineata prin verificarea temperaturii;
 • amplasarea punctelor de spalare a mainilor pentru cei mici, atat in curte cat si inauntru;
 • personalul de curatenie asigura igienizarea spatiilor de mai multe ori pe zi;
 • intreg personalul poarta masti/viziere de protectie;

Program si tarife

 • Program scurt 1: până la 12:00, tarif 1000 Ron + 6 RON /zi pentru micul dejun, gustare de fructe, fără prânz 
 • Program scurt 2: până la 13.00, tarif 1250 Ron  + 12 RON / zi mese pentru micul dejun, gustare de fructe, prânz 
 • Program prelungit: până la 18.00,  tarif  1350 Ron + 17 RON/ zi pentru micul dejun, gustare de fructe, prânz și gustare
 • Program extralung: până la 19.00, tarif 1400 Ron + 19 RON / zi pentru  micul dejun,  gustare de fructe, prânz, gustare și cina 

Pentru mai multe detalii va invitam sa luati legatura cu presedinta asociatiei AMURTEL.

Didi A. Devapriya la numarul de telefon 0744565252