bty

Adaptare poveștii lui Moș Crăciun pentru copiii aflați în grija AMURTEL

 

”Moş Crăciun cu plete dalbe / A sosit de prin nămeţi / Şi aduce daruri multe / La fetiţe şi băieţi”

După cum probabil știți, o mulțime de povești despre Moș Crăciun  Santa repetă ideea că el va veni doar la copiii care sunt buni.

Cu toate acestea, când făceam acest videoclip cu copiii care vorbeau despre dorințele lor pentru Moș Crăciun, am observat că Maria *, sora cea mai mare a trei copii, a repetat continuu fraților ei mai tineri  că nu este o problemă dacă el nu vine, că îl iubește pe Moș Crăciun, chiar dacă nu poate veni.

Ascultând iar și iar aceste cuvinte în timpul procesului de editare al videoclipului, mi-am dat seama că Maria spunea asta, pentru că în trecut au existat atât de mulți ani în care trebuia să-i pregătească pe frații și surorile ei mai mici de a fi dezamăgiși, pentru că într-adevăr  Moș Crăciun nu venea.

Așa că mi-am dat seama că „Moș Crăciun vine doar dacă ești bun” nu ar fi mesajul potrivit pentru acești copii. Într-adevăr, tind să găsesc oricum această abordare manipulantă, dar cu atât mai mult în acest context.

Am reflectat foarte mult și m-am consultat cu terapeuta mea preferată în a spune povești, Susan Perrow. Apoi am scris acest discurs pentru un Moș angajat, care să îl spună copiilor la petrecerea organizată la grădinița din București:

Este o treabă destul de importantă să te asiguri că fiecare copil primește ceva special pentru Crăciun, care să le amintească cât sunt de deosebiți și iubiți.

Fiecare copil merită să știe că este deosebit – chiar și cei care sunt puțin răi sau care fac multe boacăne, deoarece adânc în interiorul fiecărui copil este o scânteie de iubire și lumină pură.

Așa cum probabil v-ați dat seama – am nevoie de o mulțime de ajutoare pentru a face o treabă atât de importantă și pentru a ajunge la toți copiii din întreaga lume.

Dar … uneori ajutoarele mele se zăpăcesc! Mănâncă prea multe bomboane, dulciuri și Moși Crăciun de ciocolată și știți ce se întâmplă când elfii magici consumă prea mult zahăr! Ei devin super-prostuți! Încep să danseze, să cânte și să uite lucrurile! Uită chiar și ce zi este!

Din păcate, din cauza asta, uneori copii foarte buni nu au primit cadouri sau nu au obținut ceea ce sperau și sunt triști … Am înțeles că acest lucru s-a întâmplat cu unii dintre voi, care sunt aici cu noi astăzi ..

Îmi pare foarte rău. Mă puteți ierta?

Vreau ca fiecare dintre voi să știe că întotdeauna este foarte special și că are o bunătate uimitoare înăuntrul său – fie că primește sau nu cadouri. Ceea ce sper cu adevărat – este că spiritul Crăciunului și spiritul iubirii vor trăi în interiorul fiecăruia dintre voi. În acest fel – pe măsură ce creșteți, mă puteți ajuta să răspândesc bucurie și dragoste adulților și copiilor din jurul vostru – și mai ales celor pe care ajutoarele mele le vor uita.

Din păcate, actorul care a venit a fost teribil și nu a reușit să scoată nici o parte din ceea ce speram. Arăta ca și cum ar fi fost mahmur de la prea mult zahăr mâncat în noaptea precedentă. Total neinspirat și dezamăgitor, a încercat cu greu să-și amintească câteva rânduri din textul pe care l-am furnizat, dar nu i-a ieșit mai nimic. Mai târziu, George *, care este de obicei unul dintre cei mai dulci dintre micuții noștri, avea o dispoziție proastă din altă cauză și se simțea destul de critic față de tot și mi-a spus că Moș Crăciun care a venit a fost fals ….

Deci, data viitoare provocarea mea va fi să transform un discurs într-o poveste și să le-o spun chiar eu copiilor, în timpul Sărbătorilor de Crăciun.

*numele copiilor au fost schimbate pentru a le proteja intimitatea.