S-au implinit 20 de ani dedicati copiilor defavorizati din Romania

21.09.2015

S-au implinit 20 de ani de cand copiii de la centrul de plasament Familia AMURTEL au inceput o noua viata! Sambata, 19 septembrie, s-au reunit pentru a sarbatori.

Acum 20 de ani, Cornelia Fischer, o voluntara de la Asociatia de Ajutor AMURTEL a lasat in urma o viata comfortabila ca asistenta in Elvetia si a inaugurat “Familia AMURTEL” centrul de plasament de tip familial in frumosul satuc montan Panatau din judetul Buzau.

Alaturi de AMURTEL Romania ea a reusit sa ofere astfel copiilor din sistemul de protectie o alternativa la centrele mari de stat..

In acest week-end, echipa AMURTEL s-a reunit alaturi de copiii care au devenit adulti, de sponsori si impreuna cu prietenii din comunitatea locala!

La sarbatoarea Familiei AMURTEL au participat in jur de 70 de persoane,  printre care reprezentantii oficialitatilor si ai liceului local, reprezentantii Asociatiei din Elvetia, Verein Kinderheim Panatau, participanti din cadrul altor proiecte AMURTEL din Bucuresti, clientii Gradinei Sociale AMURTEL si ai Centrului Morningstar, precum si alti parteneri.

Copiii crescuti acolo, acum adulti, au calatorit din locurile unde-si desfasoara vietile – Elvetia, Bucuresti sau Suceava, pentru a se reuni la acest eveniment cu mamele sociale si restul echipei AMURTEL, precum si cu autoritatile locale, voluntarii, sponsorii si prietenii asociatiei. Sunt multi cei care au conlucrat pentru a le asigura o copilarie si o adolescenta cat mai bune acestor tineri – asa cum spune o zicala africana: “E nevoie de un sat intreg pentru a creste un copil”.   

Abordarea la Familia AMURTEL a fost de la inceput una calda, apropiata, primitoare, insufletita.

Desi primul copil a sosit in 1991, abia dupa constructia unei case mai mari, asociatia a putut sa primeasca inca 9 copii, in 1995. De-a lungul celor 20 de ani, AMURTEL a oferit un spatiu cald si primitor unui total de 20 de copii, dintre care multi sunt acum adulti, traiesc independent si si-au intemeiat propriile familii.

In prezent la Familia AMURTEL locuiesc 6 copii si 2 tineri adulti cu dizabilitati, in timp ce alti 3 tineri beneficiaza de programul Vistara al asociatiei, program care le acorda suport pentru integrarea lor in societate si le asigura tranzitia catre o viata independenta.

Printre proiectele sociale AMURTEL Romania se afla si „Izvorul Sperantei” un centru de zi pentru copiii din comunitatea rurala a satului Panatau, Gradina Sociala Bio AMURTEL, Gradinita Rasarit din Bucuresti si Centrul de Dezvoltare Holistica Morningstar.

Familia AMURTEL – prezentare VIDEO